Прочитај ми чланак

СВЕТСКИ МЕДИЈИ о протестима младих у Србији

0

Многи светски медији претходних дана извештавали су о протестима младих у Србији, незадовољних резултатима председничких избора одржаних у недељу.

„Деца с пиштаљкама“ су поново на улицама Београда, као 1996-97, када су „пробудила друштво у доба аутократске владавине Слободана Милошевића“ кога је потом „друштвени покрет и срушио с власти“, пише данас утицајни атински конзервативни лист „Катимерини“, преноси агенција Бета.

„Данас, 20 година касније, у пиштаљке дувају деца тадашњих демонстраната… инстинктивно реагујући застрашени процентом од 55 одсто с колико је Александар Вучић изабран за председника Републике, вичу да је гласове отео контролом медија и демагогијом, а парола им је ‘Против диктатуре'“, пише лист.

Демонстранти „предосећају да изборни тријумф може тог 47-годишњег лидера, склоног политичким трансформацијама, довести у искушење тоталитарне власти“. Јер Вучић, пише лист, „није направљен“ за „декоративну улогу“ председника Србије који „у најбољем случају дели одликовања“, те он и „не напушта фотељу премијера из које, како му многи приговарају, аутократски одлучује о судбини својих сународника, да би отишао у почасну политичку ‘демобилизацију'“.

Немачки Меркише цајтунг такође пише да су након победе Александра Вучића на председничким изборима млади у Србији изашли на улице и демонстрирају против диктатуре. Протести су изазов и за ЕУ, пише лист и наставља: „Оно што на први поглед изгледа као унутрашњополитички проблем, могао би постати и проблем за ЕУ, јер, Србија је кандидат за чланство у ЕУ. Многи европски политичари, међу којима и немачка канцеларка Ангела Меркел, честитали су Вучићу победу на изборима.

Млади нису посебно одушевљени Европском унијом – 54 посто је против уласка Србије у ЕУ. Још непрегледнија ситуација ће бити након што су протесте против Вучића најавили полиција и војска како би скренули пажњу на мале плате. Будући председник је још у понедељак рекао да свако има право да буде незадовољан исходом избора. Да ли ће остати при томе, није јасно, пише Меркише цајтунг, а преноси Дојче Веле.

„Против диктатуре – са овом паролом је у Београду и другим градовима у Србији на улице изашао велики број младих људи како би протестовали против председника Вучића“, пише Тагесшау.де, портал јавног сервиса АРД. У тексту се даље наводи да демонстранти Вучићу предбацују манипулације на председничким изборима и захтевају оставке водећих политичара и новинара.

„Демонстранти критикују Вучића што комплетну власту Србији држи у својим рукама и доминира у парламенту, правосуђу и медијима“. Тагесшау.де такође подсећа да је Вучић са 55 посто гласова убедљиво победио на председничким изборима. Седнице парламента се не одржавају већ неколико седмица. „Сада је продужен присилни годишњи одмор“, пише Тагесшау.де и преноси изјаву председнице парламента Маје Гојковић која је за Б92 изјавила да се седнице не могу одржавати и због демонстрација. Непријављени протести су претња сигурности у граду, оправдава Гојковићева своју позицију. Председница парламента је, противно уставу, почетком предизборне кампање послала посланике на одмор како скупштина не би била позорница за опозицију“.

Хрватска радио-телевизија (ХРТ) извештај са данашњег протеста држала је на насловној страни свог сајта.

И претходних дана страни медији су извештавали о протестима који трају већ целу седмицу у више градова Србија.

Еуронеwс је тако јавио да је хиљаде људи изашло на улице у среду, трећи дан заредом, како би протестовали против победе „конзервативног премијера“ Александра Вучића на председничким изборима.

Истог дана о протестима је известила и Руссиа Тодаy, подсећајући да је Вучић освојио изборе са 55 одсто гласова, а да му је најближи ривал био Саша Јанковић који је био други са око 15 процената гласова.

Фоx Неwс је пренео да су протести организовани путем друштвених мрежа, а да млади оптужују Вучића за диктатуру. Тај медиј је објавио и да представници власти тврде да су демонстрације организовали опозициони лидери, али да су они то негирали.

Британски Индепендент позивајући се на агенцију АП преноси да хиљаде људи, углавном студената, протестује шести дан заредом борећи се против корупције уз држави. Међутим, у извештају додају да учесници протеста тврде да постоји медијска блокада када је реч о извештавању о протестима.

Ројтерс је пренео обиман извештај о протестима, наводећи све захтеве студената и подсећајући на ситуацију у Србији. Позивајући се на домаће изворе подсећају да се медији суочавају са економским и политичким притисцима, као да се новинари који критички пишу о власти често на мети напада.

Неколико десетина хиљада учесника удруженог протеста синдиката војске, полиције и студената завршило је протестну шетњу испред Палате Србија на Новом Београду, нешто после 15 сати. Нови, седми протест студената заказан је за сутра у 18 часова.