Прочитај ми чланак

СРБИЈА ШЕТА: Нови протести против Вучића и у Нишу, Краљеву, СУ, Чачку и Крушевцу

0

Протест "Против диктатуре" одржан је поред Београда и у неколико градова широм Србије, а међу њима су Ниш, Краљево и Чачак.

Протест је шести пут узастопно био у Нишу, уз поворку кроз центара града.

Као и претходних дана и вечери, учесници протеста, углавном студенти, дували су у пиштаљке, ударали у импровизоване бубњеве и скандирали „Није наш председник!“, „Aв, ав, ав!“, „Изађите напоље!“, „Не дамо Ниш!“, „Онесвести се!“.

Громогласним аплаузом и звиждуцима пиштаљки демонстранти су поздравили Нишлијку која им је с терасе бацила државну заставу Србије, као и све друге грађане који су им махали с прозора или аплаудирали.

Огрнута заставом и са шајкачком на глави, међу учесницима протеста и вечерас је била Споменка Филиповић (69) из Ниша која је рекла за Бету да је „шетала“ 1997. године, а и сада ће, „све док буде требало“.

„Била сам деведесетих година сто дана на улици, сада ћу бити 200 дана ако морам“, рекла је она.

Протест је завршен око 19 часова испред Градске куће, овог пута без говора учесницима.

Ново окупљање на Тргу краља Милана најављено је за сутра у 12 часова.

У исто време више стотина Краљевчана, углавном студента и средњошколаца, окупило се по пети пут узастопно на градском тргу на протесту „Против диктатуре“.

Они су централним градским улицама после 18 часова кренули у протестну шетњу градом, подсећајући на своје раније истакнуте захтеве, уз буку пиштаљки.

Учесници протеста незадовољни су резултатима председничких избора на којима је победио Aлександар Вучић и траже смењивање чланова РИК, Регулаторног тела за електронске медије, уредништва РТС, ревизију бирачког списка и смењивање председнице Скупштине Србије Маје Гојковић.

Око 200 ученика средњих школа, студената и грађана, углавном младих, одржало је у Чачку трећи протест „Против диктатуре“ и резултата председничких избора.

Протест је почео окупљањем на централном градском тргу у 18 часова, након чега је протестна поворка прошла градским улицама.

Међу учесницима протеста било је и професора чачанских средњих школа и факултета.

Учесници протеста носили су транспаренте „Не терајте нас из земље“, „За ботове и плакате има, а за болесну децу нема“, „Купују се на трафици, али нису новине – Информер“, „Против медијског мрака“, „Подржи Данас за сутра“, „Нећемо партијску државу“, „Немој да ми лажеш бабу“, „Против диктатуре“.

Учесници су застали испред зграде Градског одбора Српске напредне странке у центру Чачка и узвикивали „Aв, ав, ав!“, „СНС мафија!“, „Вучићу лопове, покрао си изборе!“, „Хоћемо посао!“.

Током поворке демонстранти су запалили две бакље и узвикивали „Шта то пада, пада влада!“, „Изађите напоље!“.

Саобраћај у улицама куда је пролазила поворка је био успорен, али возачи нису негодовали.

На протесту који је заказан преко друштвених мрежа, није било страначких обележја и нико се није званично обратио.

Протест је прошао без инцидената и завршио се око 19.30 часова.

На протесту није било униформисаних полицајаца, али их је примећено неколико у цивилу који су ходали уз колону демонстраната.

Протеста је било пети дан узастопно и у Крушевцу.

Осамдесетак младих уз подршку старијих суграђана је прошетало тротоаром централних градских улица, а понегде су их грађани с прозора поздрављали лупањем у шерпе.

У протесту је учествовала и група матураната Гимназије. Они су агенцији Бета рекли да на протест долазе јер желе да остану у Србији, јер желе да нађу посао, али без партијске књижице, јер желе да живе нормално, а да сада не виде никакву перспективу за то.

Сматрају да гласање на изборима треба да буде не право, већ обавеза, те да су грађани Србије на председничким изборима 2. априла били обманути.

Током шетње чули су се бубњеви и пиштаљке, а демонстранти су узвикивали: „Крушевац, напоље!“, „Крушевац се не плаши!“, „Доле диктатура!“, а носили су пароле: „Гинем, гинем, да те скинем“, „Скидај своје мале руке с мојих права“.

Млади су се пети пут окупили у центру Суботице на „Протесту против диктатуре“ и поручили су властима да „нису гомила контролисаних оваца која клима главом великом вођи“ подсетивши на изреку да „све док је оваца, неће фалити ни вуне“.

Једна од организаторки протеста рекла је да у протеклих неколико година страх преовладава Суботицом и Србијом.

„Страх од губитка посла, смањења пензија, плата, губљење пријатеља, партнера, породице… јер се све више људи одлучује да иде негде у иностранство. Тужно је што грађани пристају да раде на црно, да буду пријављени на минималац, а да остатак новца добијају у кешу“, рекла је она.

Она је казала да је тужно што су смањене плате професорима и наставницима, онима који будуће генерације треба да изведу на прави пут и додала да младе који протестују данас оптужују да су „плаћеници, наркомани, алкохоличари, беспослена багра неинтелигентних људи“.

Вечерас је један од учесника протеста, глумац, одиграо Вучића који је био у улози пастира, а грађани су „глумили овце“ које су пристале да испуњавају све његове жеље.

Млади суботички глумац је поручио да, уколико се овим протестима не промени ситуација у друштву и држави, нове генерације ће бити „све затуцаније и подложније манипулацијама“.

„Наш образовни систем је катастрофалан. Ужасно је. Кад год сам у разреду подигао руку желећи да критички коментаришем нешто, увек сам наилазио на отпор. Aко не урадимо сада ништа, биће нам још горе јер неће бити ни једна особа у разреду која ће желети да дигне руку, да коментарише и да се супротстави проблемима“, упозорио је он.

Према његовим речима, ако се сви окупе, немају чега да се плаше, јер им онда нико ништа не може.

„Ово што ми сада имамо није живот, ово је преживљавање. Ми сви то видимо“, рекао је он.

Колона људи прошетала је од градског корзоа до насеља Радијалац.

Имали су транспаренте „Подршка независном синдикату војске и полиције“, „О(не)свести се“, „Србија није твоје игралиште“, „Суботицо, буди се“, „Нећу да одрастем уз Вучића“, „Против диктатуре“.

Дували су у пиштаљке и узвикивали „Вучићу, готов си!“, „Aв-ав!“, „Суботица није СНС град!“, „Вучићу, лопове, покрао си изборе!“, „Нећемо сендвиче!“.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Група Суботичана је данас на градском тргу у 12 часова окупљањем подржала скуп војног и полицијског синдиката који је одржан у Београду.

За сутра је најављено ново окупљање на централном тргу у Суботици у 19 часова.

Протести су, одржани и у другим градовима Србије.