Прочитај ми чланак

РУСИЈА ОСВАЈА МЕСЕЦ; НАСА нема ништа против

0

Руска свемирска агенција Роскосмос у наредних 10 до 15 година не планира летове на Марс, вец́ разматра пилотиране мисије на површину Месеца као свој главни задатак, изјавио је заменик директора те агенције Сергеј Савељев.

Иако имају различите циљеве, то не смета Роскосмосу и Америчкој свемирској агенцији (НАСА) да воде преговоре о формирању заједничких пројеката, рекао је Савељев на авио-космичком салону ЛААД 2017 у Бразилу у интервјуу за РИА Новости.

Фото: Gettyimages

„Док је с једне стране главни задатак америчке агенције НАСА освајање далеког свемира и реализација пилотираних експедиција на Марс, у плановима руског ‘Роскосмоса’ летови ка Марсу не разматрају се као циљ у наредних 10 до 15 година. Руски научници раде на стратегији и концепцији реализације пилотираних мисија на површину Месеца“, рекао је он, преноси Спутњик.

Савељев је рекао да ће Роскосмос почети да поставља станице и предајнике за свој глобални навигациони систем Глонас (ГЛОНАСС) у више од 30 држава.

Заменик директора државне корпорације Роскосмос задужен за међународну делатност навео је да се до 2020. године не планира слање туриста на руски део Међународне свемирске станице.