Прочитај ми чланак

МАКЕДОНИЈА: Заев са америчким амбасадором договорио удар који ће кренути из Собрањ

0

ПОЧЕЛО УСИЈАВАЊЕ У МАКЕДОНСКОМ ПАРЛАМЕНТУ КОЈЕ СЕ МОГЛО ОЧЕКИВАТИ

Епицентар македонске кризе усмерен ка конститутивној седници Собрања полако али сигурно креће се ка тачки усијања.

Парламентарна већина коју су сакупили СДСМ Зорана Заева и албанске мањинске партије затражила је од председавајућег Трајка Вељановског да стави на гласање захтев за промену дневног реда са намером да се прво изабере председник Собрања.

На тај начин су заговорници реализације „тиранске платформе“ покушавали да заобиђу маратонске реплике и контрареплике током деветог наставка конститутивне седнице Собрања везане за формирање „Комисије за избор и именовања“ уз помоћ којих ВМРО ДПМНЕ, наводно, врши блокаду одлучивања.

Након тога би требало да се пређе на следећу тачку дневног реда: избор председника Собрања без кога се не може приступити ономе што је заговорницима „тиранске платформе“ најважније. СДСМ се, наиме, нада избору председника парламента и добијању мандата за састав нове владе, а ВМРО-ДПМНЕ расписивању нових ванредних парламентарних избора који би били одржани заједно са локалним.

ВМРО-ДПМНЕ је у претходном периоду понудила Заеву мањинску подршку за формирање владе под условом да СДСМ одустане од „тиранске платформе” коју су потписале све албанске партије, а која опасно угрожава интегритет и суверенитет Македоније, али се Заев оглушио на ову понуду.

Затим је ВМРО-ДПМНЕ јавности представила свој Манифест „За јединствену Македонију“ који покушава да нађе начин за излазак из вишегодишње политичке кризе и сачува јединство земље, али је и тај документ нашао на одбијање Зорана Заева и СДСМ који сматрају да Груевски и његова странка немају више шта да понуде Македонији, већ да морају да одговарају због блокаде избора нове владе.

Да би постигли свој крајњи циљ – формирање владе сачињене од СДСМ и албанских партија – поборници „тиранске платформе“ били су спремни да прекрше Устав и Правилник о раду Собрања, те да прекину расправу и одузму право на говор пријављеним дискутантима. Наиме, члан 80. став 2 Правилника о раду Собрања предвиђа да расправа траје докле год се не исцрпи листа свих посланика који су се пријавили да говоре. Њихово право да говоре не може бити прекинуто ни по једном основу, поготово што је предмет расправе „тиранска платформа“ чији садржај је до недавно био скривен од очију јавности, а који предвиђа противуставну реконфигурацију државног уређења ове земље.

Досадашњи ток седнице Собрања претворио се у разобличавање „тиранске платформе“ и спречавање намере избора владе која би је реализовала, и то у атмосфери створеној свакодневним протествовањем десетина и стотина хиљада грађана на улицама Скопља, у непосредној близини Собрања.

Све намере заговорника „тиранске плаформе“ до сада су остале неуспешне.

У данима који су претходили вербалном надметању у Собрању, процуриле су вести о тајном састанку Зорана Заева са Џесом Бејлијем, америчким амбасадором у Македонији.

Према писању НетПреса, Заев и Бејли су се сусрели протеклог уторка око 17 часова у седишту СДСМ-а. Бејли је у просторије СДСМ-а пристигао у свом службеном возилу, окружен телохранитељима, а у његовој пратњи је било још неколико службеника из амбасаде САД.

У данима након тог састанка није било службених информација о садржају овог разговора, пошто су сви званичници СДСМ о томе ћутали. Незванично, међутим, у добро обавештеним круговима у Скопљу убрзо након „прећутаног састанка“ појавиле су се гласине о томе како се СДСМ спрема за реализацију сценарија државног удара путем насилног преузимања места председника Собрања, а затим и конституисања владе која би спровела у дело „тиранску платформу“.

Имајући ово у виду, ставове о занемаривању процедура и насилном узимању власти у Собрању, које је у својој колумни недавно изнео Љубомир Фрчкоски, водећи стратег СДСМ-а, треба схватити као најаву ескалације сукоба који се могу десити у задњој недељи Ускршњег поста.

Рвање у Собрању се, дакле, наставља, са још увек неизвесним крајњим исходом. Једно је, ипак, сигурно: македонски народ – кога окупљеног на протестним маршевима предводи Грађанска иницијатива „За заједничку Македонију“ – неће дозволити да његова воља буде изиграна.