Прочитај ми чланак

ШПАНЦИ ПИШУ: ЈУГОСЛАВИЈА – изгубљена сила која је могла да доминира светом

0

Шпански дневни лист Марка подсетио се постојања Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ) кроз призму спорта

Текст који је потписао Алваро Рока под називом „Југославија, изгубљена сила која је могла да доминира светом спорта“, обрадио је теме како би изгледале националне селекције да није дошло до распада бивше Југославије, и колико би она медаља освојила на Олимпијским играма.

КОШАРКА

Садашња генерација кошаркаша није по квалитету најбоља икада, али би формирала страшан тим који би могао да се супротстави чак и најтежем ривалу – Сједињеним Америчким Државама.

Плејмејкери: Милош Теодосић (Србија), Горан Драгић (Словенија)

Бекови: Лука Дончић (Словенија), Богдан Богдановић (Србија)

Крила: Марио Хезоња (Хрватска)), Никола Калинић (Србија)

Крилни центри: Дарио Шарић (Хрватска), Никола Јокић (Србија), Никола Вучевић (Црна Гора)

Центри: Никола Пековић (Црна Гора), Анте Томић (Хрватска), Перо Антић (Македонија)

ФУДБАЛ

Сигурно да репрезентација Југославије не би била сам „врх“, али и поред тога идеалних 11 би имало шансе за победу на било ком турниру. У овом тиму би доминирали играчи који играју у Реалу, Барселони и Атлетику из Мадриду.

Југославија (4-3-3): Јан Облак (Словенија) – Дарио Срна (Хрватска), Стефан Савић (Црна Гора), Невен Суботић (Србија), Александар Коларов (Србија) – Миралем Пјанић (БиХ), Лука Модрић (Хрватска), Иван Ракитић (Хрватска) – Стеван Јоветић (Црна Гора), Един Џеко (БиХ), Марио Манџукић (Хрватска).

ТЕНИС

Новак Ђоковић је свакако највеће име икада рођено у овом делу Европе. Најбољи српски тенисер је одвео своју земљу на врх, али не треба заборавити на мит Горана Иванишевића. Хрватски „бомбардер“ је отворио многа врата, био је пионир тениса и помогао играчима као што је његов земљак Марин Чилић да освоји Грен слем. У данашње време Југославија би била пета земља са највише титула на Грен слем турнирима – 14 (Шпанија је трећа са 21).

Грен слем титуле
1. Новак Ђоковић (Србија) – 12.

2. Горан Иванишевић (Хрватска) – 1

3. Марин Чилић (Хрватска) – 1

ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ

Прави потенцијал једне нације мери се на сваке четири године на Олимпијским играма. Последње Игре, одржане у Рију 2016. године, нису биле лоше за чланице бивше СФРЈ. Шта више, ако би сабрали све медаље, Југославија би се нашла међу десет најуспешнијих нација са укупним збиром од 23 одличја, од чега девет златних.
Њихова мултиталентованост би омогућила да буду компетентни и у зимским спортовима, пошто је Словенија освојила осам медаља на Зимским олимпијским играма у Сочију, а Хрватска једну. Није лоше за једну медитеранску земљу.
Медаље у Рију

1. Хрватска 10 (5 злата)

2. Србија 8 (2 злата)

3. Словенија 4 (1 злато)

4. Косово 1 (1 злато)