Прочитај ми чланак

ДБ ПОСЛЕ 5. ОКТОБРА уништио доказе о убиству Ћурувије!

0

За убиство Ћурувије оптужени су некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, припадник тог центра Ратко Ромић и Милан Курак, који се терети да је непосредни извршилац убиства

Бивши припадник Државне безбедности Зоран Стијовић данас је наставио сведочење на суђењу бившим колегама за убиство новинара Славка Ћурувије, тврдећи да је документација те службе која је могла да укаже на неправилности у њеном раду уништена после 5. октобра 2000. године, односно у ноћи између 7. и 8. октобра те године.

Он сматра да је по истом принципу уништена и документација београдског Центра ДБ који се бавио праћењем и прислушкивањем Ћурувије.

Стијовић је јуче говорио о томе да је “досије Ћурувија” био “очишћен”, те да се није поклапао са изјавама оперативаца, као и да “многе ствари нису биле покривене папирима”.

Према нејговим речима, увидом у досије Ћурувије извесно је да обрада и примена оперативних мера није рађена законито, те да је уништавање документације требало да сакрије неправилности.

Наставак суђења на којем је планирано сведочење бившег начелника ДБ Горана Петровића заказано је за 12. мај.

Петровић је и данас био у суду, али није стигао да да исказ.

За убиство Ћурувије оптужени су некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, припадник тог центра Ратко Ромић и Милан Курак, који се терети да је непосредни извршилац убиства.

Радоњић и Ромић се налазе у притвору од хапшења у јануару 2014. године.

Марковић у затвору служи казну од 40 година затвора, а Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Радоњић и Марковић се терете за подстекавање на тешко убиство, а Ромић и Курак за тешко убиство.

Према оптужници, Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић који је дршком пиштоља ударио Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу у главу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због “јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти”.

Убијен је у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.