Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ У КОСОВСКОЈ СКУПШТИНИ: Српска свађа пред Албанцима

0

Увреде и тешке речи пале су уочи састанка Српске листе у косовској скупштини, чиме су представници Срба демонстрирали много тога, само не јединство. Медији су снимили жучну расправу Слободана Петровића, лидера СЛС-а и, с друге стране, Славка Симића из Покрета социјалиста и Бранимира Стојановића из СНС-а.

Петровић је прозвао Симића да није позвао све чланове Српске листе на састанак, а затим су уследиле оптужбе:

– Ти си највећа брука и срамота за целу српску заједницу. Немаш одговорност према грађанима, јер си изабран из коверте.

На то му је Симић одговорио са: „Довиђења! Ниси позван на овај састанак!“ Стојановић је Петровићу поручио да седне или да изађе напоље и да „тамо прави циркус“.

– Селективно позивање на састанак не иде у правцу јединства и сада се јасно показује ко је против тога. Ако је ово састанак Српске листе, онда је Симић требало да позове и оне које је мислио да нема. Шест месеци смо били замрзнути, ван институција, а првог радног дана смо преко медија добили обавештење да се мењају наши заменици и чланови, а не знамо нити ко и како их мења – казао је новинарима Петровић.

Српска на састанку: Камере забележиле свађу (ВИДЕО)
– Највеће понижење за српски народ на Косову је да му Славко Симић буде председник, а после тога и сви ми заједно који смо три године представници Срба, који су дали глас за нас, а ништа живо нисмо урадили, осим тога што смо се борили ко ће коју фотељу и место да узме. И то је брука и срамота!

На питање новинара шта је суштина сукоба, Петровић је одговорио:

– Лични интерес на првом месту и то већ дужи временски период.

Никада јединство међу Србима на Косову није било веће, поручио је након састанка Бранимир Стојановић, заменик премијера Косова.

– Српска листа је јединствена и наставиће то да буде. Појединци као што су Александар Јаблановић и Слободан Петровић који је дошао овде с намером да направи свађу, јер је то једина његова политика, помажу онима који не желе да испуне обавезе према Србима. Помажу онима који желе да се међу Србима створи раздор, јер је тако лакше манипулисати да не отпочне ниједан процес који је за наш народ важан – казао је Стојановић.

Такође, након састанка Симић је изјавио да је и даље председник Српске листе и да су као „посланичка група хтели што пре да покрену иницијативу именовања новог министра за локалну самоуправу и да отпочне процес формирања Заједнице српских општина“.

– То се нажалост појединцима не свиђа, то се не свиђа Александру Јаблановићу, то се не свиђа Слободану Петровићу и они и даље покушавају да манипулишу и са Миријаном Јевтић и покушавају да манипулишу Српском листом. Уверен сам да оваква ситуација највише одговара онима који су у Приштини и онима који стално да желе да наметну неке препреке и изазове како би се пролонгирао процес формирања ЗСО – казао је Симић.

Функција на папиру?
Јаблановић, који је 2015. овластио Славка Симића да води Српску листу, изненадио је многе недавном потврдом да је председник Српске листе. Тврди да је за предствљање Српске листе задужен и да то доказују документа о оснивању Српске листе:
– Ту се јасно види да сам једини оснивач Српске листе, то су документа на основу којих господина Симића привремено именујем на место вршиоца дужности председника, то су документа разне друге природе и о томе нећемо више путем медија да комуницирамо.

Јаблановић је кратко обављао дужност министра за заједнице и повратак у Влади Косова, а затим и државног секретара у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Србије.
Српска листа издала је саопштење у коме каже да „Јаблановић већ дуже време покушава да силом и у дослуху са једним делом врха власти у Приштини преузме контролу над политичким животом и вољом народа, правећи приватне аранжмане са појединцима против интереса сопствених сународника, свих грађана који живе на Косову па чак и дојучерашњих колега“, а Симић је додао да је „Јаблановић имао некога из Централне изборне комисије у канцеларији“, односно „институција Приштине“:

– Очигледно је да су се некоме обећали – поручио је Симић.

Сукоби унутар Српске листе, коју чине готово у потпуности кадрови СНС-а и ПС-а, нису непознаница, а последњи пут су кулминирали након смене Љубомира Марића, кадра СНС-а са места министра локалне самоуправе у косовској влади и постављања Мирјане Јевтић из ПС-а на ту функцију.

 

Чека се мишљење
У косовској Централној изборној комисији кажу да им је стигао захтев за смену стигао и да ће бити размотрен.
– Након више пристиглих оспоравања тог захтева, новонастала ситуација ће бити разматрана кроз органе ЦИК-а, о чему ће јавност бити благовремено обавештена. Лично сматрам да је то унутрашње питање Српске листе која треба да пронађе начине да реши тај проблем, без непотребног уплитања јавности и одређених фактора из Приштине – рекао је у писаној изјави за РТК2 Ненад Рикало, члан ЦИК-а.

Министар за рад у Влади Републике Србије и шеф Покрета Социјалиста Александар Вулин, чији је члан Јаблановић, казао је да није обавештен о повратку партијског колеге на чело Српске листе.
– Шта Влада Србије буде рекла ко је на челу Српске листе, тај ће бити на челу листе. За мене је то једина истина и то је једина истина за посланике Покрета социјалиста.