Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: СРС није организатор протеста младих иако им се не супротставља

0

БЕОГРАД - Тајац у СРС коначно је окончан! Након одржаних избора и катастрофалног резултата који је забележио, председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ смогао је снаге да се обрати јавности.

Курир ТВ налазила се у земуском Магистрату, одакле је уживо преносила конференцију за медије лидера радикала.

Председник СРС је на почетку обраћања јавности навео да СРС није задовољна изборним резултатима.

„Ми смо у фази проучавања зашто је дошло до оволиког побачаја и пада у броју освојених гласова. Проучавамо и субјективне слабости унутар странке и објективне околности због којих је до овога дошло. Истражићемо и куповину контролора и појединих функционера у неким општинама. Онда ћемо предузети поједине мере. Али објективно, тешко да сам могао нешто боље учинити, били смо притиснути силним активистима владајућих странака који су изнудили излазак на изборе, а то је нешто што је у демократском свету недозвољиво“, оценио је Шешељ.

Он се осврнуо и на ток целе кампање, рекавши да проценат његове заступљености на телевизији није упоредив са Александром Вучићем.

„Доведу вас у ситуацију да немате куд, не можете се носити, такмичити ни парирати бројем паноа, спотова и слично. А оно што је пресудило да се Вучић и ја не појавимо у 2. кругу је то што је он довео маму и тату да га хвале у студио последњег дана кампање. А ја сам сироче без оца и мајке, мене нема ко да хвали. За нас је такође било неподношљиво то што је доведено до усијања расположење у јавности – или волиш или мрзиш Вучића. А то није реално сагледавање друштвених околности, ствари су много комплексније“, поручио је лидер СРС.

Он је саопштио и да се широм Србије одвијају демонстрације младих људи и нагласио да СРС није организатор тих демонстрација, иако им се не супротставља.

„Наши су се чланови доследно супротстављали гажењу одлуке Уставног суда и залагали се за спровођење регуларности избора на КиМ. Није тамо било довољно гласова да би се оспорила Вучићева победа, иако сам ја други по броју, али је довољно гласова остало без контроле да бисмо веровали било ком податку. Они се пребројавају на лицу места, чим се затворе бирачка места. Ако су 12 сати гласови ван контроле страначких контролора, онда су то безвредни гласови и треба их одбацити“, навео је Шешељ и додао да се СРС залаже за смену комплетног РЕМ.

Лидер радикала је истакао да се треба вратити систему у коме постоји вишестраначко контролно тело.

„Ако нико нема контролу, онда актуелна власт сигурно има. Ми смо одавно за то да се смене комплетна руководства РТС и РТВ, јер је реч о неморалним и људима без карактера који никада нису савесно обављали свој посао. Да смо имали једнаку заступљеност на телевизији, ја бих Вучићу честитао, овако немам на чему. Наставићу да га нападам искључиво политичким, никада личним аргументима“, поручио је Шешељ.

Упитан о позицији Маје Гојковић, он је навео да је не би сменио због суспендовања рада Народне скупштине, већ зато што је седницу прекинула како би отишла на седницу Владе.

„Не сме председник Скупштине да иде на ноге председнику Владе, већ обрнуто“, истакао је председник СРС.

Он се осврнуо и на наводе који су се појавили у медијима да је тврдио како свако ко добије мање гласова на изборима од Белог Прелетачевића треба да оде са политичке сцене.

„Ко нађе било где ту моју изјаву, ја му одмах дам 1.000 евра. Толико могу да сакријем од жене“, узвратио је Шешељ кроз осмех, али и додао да на рад Немање Шаровића у изборној трци нема замерке.

„Он данас није овде, јер је отишао да види дете у Швајцарској“, кратко је прокоментарисао лидер радикала и за крај закључио да је изборни пораз само једно у низу његових великих животних искушења.