Прочитај ми чланак

ОТКРИВЕНА ДОКУМЕНТА АМЕРИЧКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Босна врви од муџахедина

0

Бањалучки портал српскацафе.цом објавио је 741 име припадника злогласног одреда "Ел муџахедин", који имају држављанство БиХ.

Бањалучке Независне новине преносе да то указује колико су бошњачке власти после потписивања Дејтонског мировног споразума биле великодушне и капом и шаком делиле држављанства БиХ муџахединима и арапским борцима који су ратовали на страни Армије БиХ.

У поседу портала српскацафе.цом, наиме, су подаци за 741 припадника злогласног одреда „Ел муџахедин“, њихови лични подаци, адресе становања, као и датуми када су примљени у БиХ држављанство.

Поред тога, на списку се поред имена нових држављана БиХ прецизно наводи и назив органа власти у Федерацији БиХ преко којег су муџахедини примљени у држављанство, као и имена службеника који су их евидентирали у матичне књиге.

– Реч је о списку који су направиле америчке обавештајне службе недуго након терористичких напада на САД 11. септембра 2001. године. Американци су тада прикупљали прецизне податке о свим арапским борцима и бившим припадницима „Ел муџахедина“ након што је откривено да је један број терориста, који су извршили напад на Њујорк и Вашингтон, за време рата боравио у БиХ и да су се борили на бошњачкој страни – откривају извори портала српскацафе из обавештајно-безбедносних кругова.

Они додају да се значајан број лица са наведеног списка и данас налази у БиХ, попут злогласног Ајмана Авада, главног официра за безбедност одреда „Ел муџахедин“, који несметано живи у зеничком приградском насељу Перин хан.

Авад се на поменутом списку налази на страни 118. под редним бројем 77.

– Такође, један број муџахедина са списка, који су добили држављанство БиХ, данас се налази у Сирији и Ираку. У тим земљама ратују на страни терористичке Исламске државе – истичу саговорници портала српскацафе.

На списку од 741 припадника „Ел муџахедина“, који су после завршетка рата у БиХ добили бх. држављанство, убедљиво највише је Сиријаца – чак 108.

После њих следе Египћани, од којих је 87 примљено у бх. држављанство, затим Јорданаца 80, Суданаца 76, Алжираца 75, Тунижана 49, Турака 43.