Прочитај ми чланак

ОДЛОЖЕНО ИЗРУЧЕЊЕ ХАРАДИНАЈА: Разматрају се услови

0

Истражно веће Апелационог суда у Колмару поново је данас одложило одлуку о захтеву Србије за изручење Рамуша Харадинаја, за 27. април, због даљег разматрања испуњености услова за изручење.

На седници већа, која је трајала више од два сата разматране су оптужбе за које српско тужилаштво за ратне злочине терети Харадинаја, а његова адвокатица покушала је да оспори доказе које је Србија поднела француском суду.

Фото: Бујар Трстена

Приштински портал Индекс Онлајн, који је извештавао директно из суднице, приметио је да је на данашњој, четвртој по реду седници поводом захтева за изручење Харадинаја, први пут присуствовао представник Србије, односно спрске амбасаде у Француској.

Током седнице, како су пренели медији из Приштине, Харадинај је устврдио да француско судство верује српској пропаганди.

Он такође тврди да су Срби починили злочине на КИМ и да је главни кривац некадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић.

Тужилац је навео да је Харадинај оптужен за убиство Рома на Косову и Метохији током ратних сукоба, те је прочитао неколико ромских имена и рекао да је Харадинај предводио људе у извршавању тих злочина.

Харадинајев адвокат Рејчел Линдон успротивила се доказима Србије, оспоравајући наводе тужилаштва.

Поред бројних присталица који су дошли да дају подршку Харадинају, данас је у судници француског суда био и албански боксер Нури Сефери.

Француски суд је већ у два наврата одлагао одлуку о захтеву, односно давање мишљења поводом захтева Србије за изручење Харадинаја.

Тај суд има задатак да утврди испуњеност услова за изручење које предвиђа Европска конвенција о екстрадицији, која не орочава доношење одлуке, док се поступак одлучивања тог суда води у складу са процесним законима Француске.

Уколико Апелациони суд у Колмару да негативно мишљење о захтеву Србије, изручење Харадинаја неће бити могуће.

После тога, Харадинај ће бити слободан да напусти Француску, а Србија не би имала право да се жали на одлуку.

Уколико пак Апелациони суд утврди да су испуњени услови за изручење Харадинаја, коначну одлуку о изручењу донеће француска влада.

Харадинај, некадашњи вођа ОВК а данас на челу Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници за на захтев Србије.

Србија је потом упутила Француској захтев за његово изручење.

Он је недељу дана касније пустен да одлуку суда о захтеву Србије за екстрадицију цека на слободи, али му је одузет пасос и забрањено да напуста територију Француске.

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а у јануару је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослеђени суду у Колмару.

Харадинају је суђено у Хаском трибуналу за ратне злочине на КИМ, али је 2012. правоснажно ослобођен свих оптужби.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дела ратних злочина против цивилног становништва на КИМ у току 1998. и 1999. године, а рец је, како је Београд саопштио, о делима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Харадинај: Не признајем правосуђе Србије

Након рочишта уфранцуском суду у Коламру, Рамуш Харадинај је рекао новинарима да не признајеправосуђе Србије и да је истина потврđена 2012. године, алудирајући на пресуду Хашког трибуналакојом је због недостатка доказа ослобођен оптужби.

„28. новембра 2012. је потврđена истина. Правосуђе Србије то не зна, а добиће одговор кад газатражи“, рекао је Харадинај.

Он је током седнице, како су пренели медији из Приштине, навео да француско судство верује српској пропаганди, тврдећи да је да су Срби починили злочинена КИМ и да је главни кривац за тонекадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић.

Он је током седнице, како су пренели медији из Приштине, навео да француско судство верује српској пропаганди, тврдећи да је да су Срби починили злочинена КИМ и да је главни кривац за тонекадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић.