Прочитај ми чланак

ГОЈКОВИЋ: Ја сам спремна, а када ће посланици бити спремни…

0

Председница Скупштине Маја Гојковић каже да је спремна у да настави седницу парламента, али да посланици који учествују на уличним протестима омогуће нормалан рад парламента, нормално функционисање Београда и државе

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић каже да је спремна у да настави седницу парламента, али да посланици који учествују на уличним протестима омогуће нормалан рад парламента, нормално функционисање града Београда и читаве државе.

„Ја сам спремна да радим у петак, питам њих кад су они спремни да раде и кад ће да омогуће нормалан рад и нормално функционисање града Београда, Народне скупштине и уосталом читаве државе“, наводи Гојковић за Тањуг.

Она наглашава да је најбитнији разлог зашто не наставља седницу тај што уопште не постоје услови за рад у пленуму.

Гојковић, која је 1. марта одредила паузу у раду парламента због предизборне кампање, наводи да се избори завршавају идуће недеље, те да је време да почнемо сви да радимо онај посао за који су нас грађани изабрали.

Наводећи да је спремна да почне са радом већ у петак, суботу, али да то посланици који учествују на протестима треба да омогуће, Гојковић каже да је очигледно да они не крију да имају намеру да ометају рад парламента и да уђу у ову зграду.

„Ко зна шта би и ово здање доживело и грађани Србије када би ми данас, сутра наставили да радимо“, рекла је Гојковић и навела да посланици треба да омогуће да радимо и радићемо.

„Чим омогуће они који данас протестују испред зграде парламента, посланици који то раде заједно са њима, када престану претње да ће упасти у парламент, када престану провокације ка припадницима МУП, уништавање споменика културе које је започето управо испред зграде парламента, ја сам најмањи проблем да наставимо са седницом где смо и стали“, каже Гојковић.

Наводи и да се показало да је одређивање паузе у раду парламента због предизборне кампање била добра одлука.

Чињеница је, додаје, да су четири посланика били председнички кандидати, те да би се читава предизборна атмосфера која би се прелила овде у парламент значила да дискусије о предлозима закона не би било.

„Тога смо сви свесни и они који су подржали ту одлуку и иницирали је, шест председника највећих посланичких група, тако и ови други посланици који много причају, а мало воле да раде. Сви смо били свесни да од правог суштинског рада парламента нема ништа“, додаје председница парламента.

Каже и да је она најмањи проблем да се седница настави и да се расправља и усвоји 12 међународних споразума на предложеном дневном реду који још није утврђен, те да прихватимо оставку кандидата за председника Србије Саше Јанковића на место Заштитника грађана како би се у будућности омогућио избор новог омбудсмана.

Говорећи о процедури за избор новог премијера и чланова владе, Гојковић наводи да је цела процедура дефинисана Уставом и пословником.

Наводећи да је скоро 56 одсто грађана који су изашли на изборе подржало Александра Вучића, по Уставу, каже, он треба да положи заклетву 31. маја када истиче мандат досадашњем шефу државе Томиславу Николићу.

Прецизирала је да од дана подношења оставке на место премијера тече рок од 30 дана за избор новог председника и чланова владе, и усвајање програма владе.

„То се све верификује једним гласањем у парламенту“, објаснила је Гојковић.

ГОЈКОВИЋ: ПРОТЕСТИ РАНИЈЕ ПЛАНИРАНИ,ИЗНЕНАДИО ИХ ИСХОД ИЗБОРА

Председница парламента Маја Гојковић сматра да су улични протести планирани раније, па су морали и да се одрже, те да њихови „аутори“ нису могли ни да претпоставе да грађани Србије толико поштују и подржавају Александра Вучића и да ће он победити у првом кругу са убедљивим изборним резултатом.

Одговарајући на питање о уличним протестима у Београду и другим градовима у Србији и постављеним захтевима, међу којима је и њена смена, Гојковић је за Тањуг рекла да је два милиона грађана Србије гласало за Вучића, а сада се учесници протеста суочавају са тим да њихов први кандидат међу њих 10, колико их је било против Вучића, има 40 одсто мање гласова од њега.

„Они су планирали некакву манифестацију незадовољства или протесте тако да су морали да изађу на улице. То је нешто што је планирано и на шта су утрошена одређена средства и мора да се и одржи. Ми смо демократска држава, то је њихово право, право грађана Србије, да изађу на улицу, да протестује, без обзира што не поштују ни законе, не пријављују скупове“, каже Гојковић.

Наводи да они тако тако замишљају Србију и правну државу па могу да раде шта хоће.

„Блокирали су читав Београд, можда је и то у реду, не знам, али све је у реду док не почну да праве немире, инциденте, нешто чиме би угрозили нечију безбеденост или нечију имовину“, наводи Гојковић.

Додаје да они имају право да постављају захтеве какве желе.

„Захтев Бојана Пајтића? Нисам знала да је он студент или средњошколац, ја сам мислила да је он посланик парламента Србије, некадашњи председник покрајинске владе дугих 12 година, некадашњи председник ДС. Можда је уписао неки курс, почео да студира, не знам, али он је изнео захтеве, сетио се мене, ваљда из неке политичке немоћи, па тражио прво моју оставку сад видим тражи оставку свих“, каже Гојковић.

То је, додаје, нешто ново у политичком животу Србије, да они који задобију огромно поверење грађана Србије треба сутра да дају оставке, а они који сви заједно нису добили онолико колико је добио председнички кандидат Александар Вучић, они треба ваљда сами да дођу и преузму власт у овој држави.

„Невероватно, али истинито…Морам Бојана Пајтића, пошто од 18. августа 2016. године није крочио у ово здање иако је народни посланик, да подсетим на Пословник, на процедуру. Значи, ја нисам спорна уопште само треба то да преточе у одговарајући предлог, да имају одређени број посланика и да задобију већину у парламенту да бисмо након једног председника изабрали другог“, наводи Гојковић.

Ако успеју, каже, њу да смене, онда им треба већина да изаберу неког свог.

Поводом уништавања споменика, исписивањем графита аутолаком на делу скулптуре „Играли се коњи врани“, аутора Томе Росандића, која је постављена испред Дома Народне скупштине 1938. године, Гојковић каже да је највише боли што су у томе учествовали и том догађају, као и уништавању зида пача испред парламента, присуствовали и посланици Скупштине Србије.

„Њима је то симпатично. Тапшу од своје политичке немоћи јер су им грађани Србије дали укупуно 40 одсто мање гласова од кандидата, данашњег председника Србије Александра Вучића, и они се свете ваљда култури и културним споменицима ове државе и овог здања за ту политичку немоћ коју су показали на изборима“, закључила је Гојковић.