Прочитај ми чланак

АСАД: Откуд право Хрватској да терористима шаље оружје за убијање недужних …

0

СИРИЈСКИ ПРЕДСЕДНИК ВЕРУЈЕ ДА ПРОТИВ ЊЕГОВЕ ЗЕМЉЕ РАТУЈЕ НАЈМАЊЕ 100.000 ТЕРОРИСТА

Пресдедник Сирије Башар Асад изјавио је да су грађани његове земље људе у бившој Југославији „увек сматрали пријатељима“, као и да не зна колико се џихадиста и терориста са Балкана бори у Сирији.

У интервјуу за хрватски „Вечерњи лист“, Асад каже да је дипломатске, а можда и економске односе могуће обновити са Хрватском, те да званични Загреб, како је рекао, има бројне интересе у Сирији.

То, додао је, зависи од политичког усмерења постојећих влада.

„Ако су постојале грешке у политици, посебно оне које су починиле претходне владе, врло је лако за будуће владе или за ову постојећу обновити те односе… Ми нисмо никада, током целе наше историје откад су започели односи између нас и Хрватске сада, а бивше Југославије у прошлости, извели никакав непријатељски чин против тих земаља. Увек смо их сматрали пријатељима“, рекао је Асад и упитао какво оправдање има хрватска влада да пошаље оружје терористима у Сирији које ће се користити за убијање недужних Сиријаца.

„Мислим да нема оправдања за то и надамо се да садашња влада то не прихвата“, казао је сиријски председник.

На питање „да ли постоји велики број џихадиста и терориста који су дошли с Балкана“ и „има ли информацију о њихову броју“, председник Сирије је одговорио одрично.

„Немамо тачне информације због нашег турског суседа под вођством криминалца (турског председника Реџепа Тајипа Ердогана), који подржава јачање присуства тих терориста у Сирији. То нам онемогућује контролу граница и као последицу тога – не омогућује тачну статистику о броју терориста који улазе и излазе из земље“, рекао је Асад.

Асад је додао: „Када говоримо о броју терориста у Сирији, свакако говоримо о стотинама хиљада или барем о више од стотину хиљада“.