Прочитај ми чланак

ЗБОГ НЕМАЧКЕ УВОДИ СЕ ЦЕНЗУРА НА ФЕЈСБУКУ и ГУГЛУ – казне и до 50 милиона евра!

0

Берлин -- Немачка влада одобрила је казне које иду и до 50 милиона евра за друштвене мреже које не реагују и не уклањају споран садржај, "лажне вести" и говор мржње.

„Злочини мржње против којих се не бори на ефикасан начин представљају велику опасност по отворено, слободно и демократско друштво“, саопштила је влада.

Како јављају агенције, казне су предвиђене за онлајн платформе као што је Фејсбук и изрицаће се уколико „такви сајтови не реагују довољно брзо и ефикасно на проблематичан садржај“.

У питању су законска решења којима немачке власти покушавају да „устроје“ компаније које управљају друштвеним мрежама и приморају их да примењују постојеће немачке законе које се тичу злочина мржње и других спорних питања.

„Блумберг“ преноси да ће нови закон приморавати компаније да пруже корисницима могућност да означе споран садржај, као и да са својих сајтова бришу такав садржај уколико се испостави да су у питању дечја порнографија, подстрекивање на тероризам или злочине из мржње, али и тзв. „лажне вести“.

„Они који пружају услугу су одговорни када се њихове платформе злоупотребљавају да промовишу злочине из мржње и лажне вести. Циљ је да друштвене мреже спроводе постојеће немачке законе о нелегалном садржају брзо и у целости“, навео је у саопштењу министар правде Хеико Мас.

Министар је навео да је неопходно да се „мере за борбу против злочина мржње и лажних вести подигну на европски ниво како би биле ефикасне“, што значи да ће се овим питањем ускоро бавити и Европска унија.

Такође, законским решењима је предвиђена и индивидуална одговорност, па ће директори компанија ризиковати казне и до пет милиона евра уколико се не буду повиновали мерама, наводи АФП.

Закон ће морати да одобре посланици у Бундестагу.