Прочитај ми чланак

БМВ ПРЕТЕКАО МЕРЦЕДЕС на америчком тржишту луксузних возила

0

ЊУЈОРК - Компанија БМВ претекла је Дајмлеров Мерцедес-Бенц на америчком тржишту луксузних аутомобила први пут ове године, и повећавши месечну продају оставила иза себе свог највећег ривала, извештава агенција „Блумберг”.

Испоруке модела СУВ X3 и X5 порасле су прошлог месеца за 43 и 35 посто респективно, што је подигло укупну продају БМВ-а на 31.015 возила. Ова аутомобилска компанија са седиштем у Минхену надмашила је Мерцедес по броју продатих возила у марту за око 1.900 јединица.

Пад тражње за путничким возилима утицао је на то да највећи број произвођача аутомобила прошлог месеца подбаци с продајом у односу на процене аналитичара, али је БМВ успео да одржи продају својих модела серије 3 и серије 5 на приближно истом нивоу као годину дана раније.

Захваљујући победи у марту, БМW је смањио предност Мерцедеса у погледу обима продаје у првом кварталу на око 7.500 возила.

Наиме, Мерцедес је од почетка године до краја марта продао 79.141 возило у САД, а БМВ 71.682 јединице. Мерцедесово заостајање на листи прошлог месеца дугује се моделу ЦЛА купе, чија је продаја потонула за 52 посто.

Истовремено, из Фолксвагеновог Аудија су саопштили да су у марту повећали продају за 1,7 одсто на 18.705 возила, чему је допринео скок испорука модела Q5 СУВ за 18 процената, преноси Танјуг.