Прочитај ми чланак

АНТИЋ ЗА СРБИН.ИНФО: Шешељ треба да напусти политику

0

Универзитетски професор и писац књиге "Историја Републике Српске", др Чедомир Антић, за Србин.инфо дао је кратку анализу резултата председничких избора који су 2. априла одржани у Србији.

„Председнички избори показују да се учврстила власт СНС-а. Излазност је била релативно мала, Вучић је добио мање гласова него што је очекивао с обзиром на чињеницу да је имао подршку неколико странака које нису подржавале његову коалицију на изборима од пре годину дана. Ипак, ово је велики успех за њега, јер нико од 90-их година до данас није за редом остварио овакве изборне резултате“, рекао је Антић.

„СНС је успела да оствари неколико предности. Успела је да окупи транзиционе губитнике, успела је да потпуно маргинализује и патриотску опозицију и европске реформисте и треће – успела је да направи спој популизма и реформи у мери пропадајуће ЕУ“, рекао је Антић и наставио:

„Изборна кампања је била веома прљава и показала је да наша демократија губи на квалитету. Два су изненађења. Прво је Вук Јеремић, који је упркос томе што је водио веома упорну кампању и уложио велику енергију, труд и новац, није успео да се профилише програмски. Он је просто био у слободном паду током кампање. Вишеструко је био популарнији на почетку кампање. Друго изненађење о коме нико не говори је Војислав Шешељ. Показало се да је његова политика пропала и ако у обзир узмемо његова ранија размишљана као што је оно да ко добије мање од Прелетачевића треба да напусти политику, јасно је зашто се после изборних резултата није обратио јавности“, закључио је Антић.