Прочитај ми чланак

ЕКСПЛОЗИЈА У ПЕТЕРБУРГУ: „Не можемо поставити тенк поред сваког вртића“

0

Експерт за борбу против тероризма каже да руске специјалне службе нису свемогуће иако раде све што је у њиховој могућности.

Пуковник Федералне службе безбедности у резерви, бивши руководилац јединице КГБ за борбу против тероризма Владимир Луценко је за руски радио „Коммерсантъ FM“ коментарисао експлозију у подземној железници Санкт Петербурга 3. априла.

Санкт Петербург 3. април 2017. Станица метроа „Спасская“. Илустрација: Сергеј Конков/TAСС

Ако је експлозија окарактерисана као терористички акт, наћи ће се много жељних да преузму одговорност, каже експерт. „То могу бити и исламски радикали, и украјински суседи који су недавно довлачили мине на Крим. У најближе време ће постати јасно ко је, јер у метроу има пуно камера.“ Ако је судити по уништеном вагону, експлозија је била јака, каже он.

„Од почетка године наше специјалне јединице су спречиле преко 40 терористичких напада. Ухапшено је неколико стотина потенцијалних терориста. Води се рат. Ми смо само део система борбе, система трагичних догађаја који се дешавају у свету. Зато је све сада веома компликовано и трагично. То је већ закон да се вести о сваком успешном терористичком нападу преносе по целом свету, не само код нас. Терористи стално преузимају искуство других, и ако је некоме нешто успело, покушавају то и сами да спроведу. То је светска зараза, колико се о томе може говоритит?“, пита се Луценко. 

Колико год добро радиле специјалне службе, њихове могућности нису безграничне. „Не можемо поставити тенк поред сваког вртића, не можемо претворити наше друштво у тврђаву. Не можемо прећи границе разумног. Наше специјалне службе раде прилично ефикасно, бар због тога што код нас одавно није било ништа налик ономе што се дешава у Европи, у целом свету. Погледајте на Ирак. У Пакистану се свакога дана дешавају масовна  убиства. Специјалне службе нису свемогуће. То није Бог.“

„У вагон је ушао мушкарац у тамној јакни и гледао нас све с презрењем“

По речима Луценка, у најскорије време се могу очекивати оштрије контроле у подземној железници, у јавном саобраћају, већи број полиције на улици. Све специјалне службе ће радити даноноћно, да би пронашле и казниле кривце. „Али то је светски проблем. Специјалне службе не могу саме да га реше. Политичари свих земаља морају да се замисле и престану да лицемерно игноришу проблеме.#
Копирање и републикација садржаја објављених на „Руској речи“, делимично или у целини, у електронској или писменој форми, без писменог одобрења редакције су забрањени.