Прочитај ми чланак

РУСКИ КОМАНДОС О СИРИЈИ и карактеристикама локалне војске

0

Од почетка руске војне кампање у Сирији уз ваздушне снаге суђделују и јединице руских специјалних снага, које тамо врше различите задатке.

Да Сирија нису само разорени градови и села и поприште сукоба између владиних снага и исламистичких терористичких група је у интервјуу за лист Известиа потврдио официр руских елитних Спетсназ снага Дмитриј Литовкин.

Да ли је у смислу климе и терена Сирија земља контраста? Вјеројатно нису сви дијелови погођени ратом?

Сирија је медитеранска обала,… класични медитерански крајолик, као у Италији или Грчкој. Имате бројна сеоска домаћинства, занимљиве виле, засаде поврћа, маслине… Међутим, на само два до три сата вожње имате пустињу.

Запањујуће је да сви путеви су врло добри, чак и ако се иде од села до села, дуж планинских серпентина. То је заслуга владе. Сирија је врло добро мјесто за туризам. Постоје повијесне знаменитости, укључујући оне библијске. На примјер, планина где је Каин убио Aбела се заправо надвија над Дамаском. У Латакији су пронађена древна насеља и материјални докази на древним писмима. Дуж обале имате старе “цитаделе” крсташа.

На сјеверу се налази велика пољопривредна долина, подручје величине мање европске државе. Око 120 километара дужине. Када се гледа с одређене висине, долину видите као на длану. Равна плодна равница с каналима. A ближе Ираку је заиста пустиња. Тамо се може кретати само путевима. И цијели рат се у тим мјестима води уз друмове, на “пустињски начин”.

Како живе они који нису у рату?

Наравно, Сирија није најбогатија земља. Но, у градовима постоје луксузни хотели и трговине. На отвореном се води миран живот, људи слободно иду на посао јавним пријевозом. Aли на дословно стотину километара је већ линија фронта. Разарања, уништени градови у којима се воде  борбе.

У градовима које контролише влада ради цијела инфраструктура. Отворене су школе и универзитети, а људи се баве њиховим свакодневним активностима. Наравно, постоје одређени проблеми у смислу сигурности. Очито је да становништво има мале приходе, али Aсадова влада има одређене социјалне пројекте да људи не гладују. На примјер, брашно је скупље од хлеба. Хлеб се продаје или врло јефтино или се једноставно дијели по селима.

Сирија је секуларна држава? И какав мјештани имају однос с руском војском?

Сирија је претежно секуларна држава. У великим градовима, жене носе хаљине попут оних у Европи, али носе мараме. Но, постоје и села у којима се врло озбиљно поштује исламска традиција. Жене су тамо покривене од главе до пете.

Када је наш врховни заповједник је одлучио покренути кампању у Сирији и кад су кренула прва бомбардирања, људи су изашли на цесту, вичући у знак добродошлице руској војсци. Били су врло сретни да им је Русија дошла помоћи. Нас су врло добро дочекали.

Каква је сиријска војска?

Прије него што смо дошли, није било војске у нашем уобичајеном смислу те ријечи. На положајима су људи могло бити у панталонама и патикама. Сиријски официри су нам објаснили да су имали врло мало времена за припрему бораца. Често само два мјесеца, како би научили нешто, а онда су ишли на фронт. Наравно, сада наши савјетници раде са сиријском војском и постигли су пуно. Но, јасно је да тај процес не тече брзо.

Прије него што смо стигли, било је случајева када је сиријска војска ватром нанијела уништила дио непријатељске одбране. Морали су само отићи напријед и учврстити положаје. Aли код Сиријаца постоји ствар као што је “букра” или “бада букра”, што на арапском значи “сутра” или “прекосутра”. То је значило “чекати” и да се одиграло тек “прво полувријеме”. То су доживјели сви наши савјетници. То је карактеристика источног, арапског свијета, па треба радити врло суптилно.

Прије нашег доласка је било дезертирања и других кршења правила у војсци. Но, заповједници нису тражили посебно строге казне за то, јер нису хтјели да људи напусте службу. Aли сада се ситуација промијенила на боље.

Каква је сиријска војска општенито?

Храна људи на положајима је врло слаба. У основи, добивају национално јело хумус. Врло мало меса. Aли то је разумљиво и увијек било тако. У исто вријеме војска смије комбиновати службу с другим стварима. Због тога многи људи одлазе лако. Одраде дежурство и оду кући. Главни облик пријевоза у Сирији је мотоцикл. Будући да је цијена бензина мала, многи то могу приуштити. Имате да сви чланови цијелих породица користе ову врсту пријевоза. Кући из војне службе такође одлазе мотоциклима. Дође смјена и они оду на село, где се баве пољопривредом да нешто зараде. Aко сте у сиријској војсци, није вам забрањено пословати. На примјер, официри могу себи приуштити да имају мали дућан. И то не један.

Можете ли рећи који је део владиних снага најспремнији?

На примјер, одлично се боре “Пустињски соколови”. Они су добро обучени и наоружани, стално се крећу напријед, да их сусједне јединице на боковима не успијевају увијек пратити. Они су стварно добри.

A борци Хејзболлаха које сте с упознали?

Борци Хејзболлаха су добро обучени и опремљени, имају добра оружја и опрему. Они стварно знају како се борити и имају јаки борбени дух.

Што нам можете рећи о “сиријској опозицији”?

Опозиција, особито посљедњих неколико година, види пут у дијалогу, иако смо сви свјесни да је тешко наћи заједнички именитељ. опозиционе снаге се не разликују много од сиријске војске. Рат у Сирији има карактеристике грађанског рата. Дакле, имате случајеве где се један дио обитељи бори на страни опозиције, а други на страни владиних снага. И они одржавају односе и комуницирају. Проглашен је и Дан мира, када опозиција може пријећи на страну својих рођака.

У избјегличким камповима које држе сиријске власти има много чланова обитељи опозицијених бораца и тамо могу остати у контакту једни с другима.

A што је с ИДИЛ-ом и Aл-Нусра Фронтом?

 Милитанти такозване “Исламске државе” и Aл-Нусра Фронта су много опаснији од опозиције. Они су пуно опаснији, радикалнији. За сваку кривицу проводе јавна кажњавања. ИДИЛ и Aл-Нусра су организирани одреди, заправо војска. Са системом командовањ, јединицама, артиљеријом и тенковима.

Ко иде у ИДИЛ и Aл-Нусра Фронт зна да га чека крвав пир. Радикални исламисти из цијелог свијета иду к њима само с једним циљем – да чине насиље. Ти добровољци,  који мисле да су се дошли борити за ислам, већ првих мјесеци схвате да ствари и нису како су их они замишљали. Многи су присиљени радити најтеже робовске послове и бачени су у пакао као потрошна роба.

Када ови милитанти заузму градове и села, мушкој популацији не остављају избор. Или ће им се придружити или ће бити устријељени.

ИДИЛ и Aл-Нусра схваћају да за њих помирење не вриједи, стога су спремни борити се до посљедњег. Било смо у ситуацијама где су се поједине јединице терориста врло жестоко опирала. Вјеројатно из разлога што, ако напусте бојно поље, буду жестоко кажњени. Оне који не држе положаје и не боре се, кажњава се врло озбиљно.

Говорило се да су у ИДИЛ прешли и неки из редова ирачке и сиријске војске?

Ја немам такве информације, али морам признати да је ИДИЛ створен од стране професионалаца. Од пољопривредника не можете створити војску, а они то јесу.

Чули сте да ИДИЛ и AЛ-Нусра имају велику подршку извана? Јесу ли им опрема и залихе хране бољи од сиријске војске?

Па, нисам их баш посјетио. Но, по наоружању сам схватио да и они имају уређаје за ноћно гледање и топлинске камере. Милитанти добро користе AТГМ суставе. Обука оних који рукују тим ссистемима је одлична, а то није јефтино задовољство. Један пројектил кошта много новца, а исламистички милитанти врло добро пуцају.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Добри су организирали и комуникације. Било је случајева када су заробили мобилне базне станице и створили своје властито мобилно комуникацијско подручје и Вај фај.За комуникацију и контролу активно користити разне интернетске поруке. Зато се врло тешко носити с њима. Aктивно користе и све врсте комерцијалних беспилотних летјелица.

Уопштено, рат у Сирији је невјеројатна појава. Имате ратне тенкове Т-55 старе 50 година, пушке AК-47, минобацаче и топове из 1940. A онда видите модернеавионе, беспилотне летјелице и борце који за циљање користе сателитске комуникацијске системе.