Прочитај ми чланак

ПАРТИЗАН БЕЗ ФИНАЛА Цедевита славила у мајсторици, чека ривала за АБА титулу

0

Кошаркаши Партизана нису успели да се пласирају у финале плеј-офа АБА лиге, пошто су поражени од Цедевите са 87:78 у Загребу и тако је хрватски првак у мајсторици са 2-1 решио полуфиналну серију.

Цедевита је најпре славила на свом паркету (83:76), да би екипа Александра Џикића узвратила пред својим навијачима у драматичном финишу (74:73), па је одлука пала у трећој утакмици.

Тако хрватски првак у финалу чека бољег из другог полуфиналног пара Црвена звезда – Будућност. И у тој серији је резултат 1-1, а трећи, одлучујући сусрет је у уторак, од 19 сати у хали у Железнику због заузетости некадашњег „Пионира“ услед Дејвис купа.

Ускоро опширније…


ПРВА ЧЕТВРТИНА Повреда Ботрајта брига за Хрвате, Цедевита – Партизан 20:14

Пех за Цедевиту на самом почетку, у првом нападу је Ботрајт лоше доскочио и ухватио се за десну бутину, па је због повреде одмах отишао на клупу. Док је Партизан промашио уводна два зицера, Билан и Жганец су донели предност домаћину, да би први кош за госте из Београда постигао Хечер после два и по минута – 4:2.

Хрватски првак је предност одржавао тројком Бабића и „обрнутим“ алеј-упом, центар Билан је асистирао беку Џејмсу за сјајно закуцавање, док су се у погађању Хечеру придружили Луковић и Гордон за 11:10 средином деонице.

Одлично је функционисао тандем Џејмс – Билан, тројке су додали Катић и Томас, Бегић је изблокирао Врапца, па је Величковић пред први обавезан предах смањио на 20:14.

ДРУГА ЧЕТВРТИНА Заблистао Џанан Муса, Цедевита – Партизан 47:36 (20:14, 27:22)

И без Ботрајта је домаћин чувао предност, Шурна је тројком одговорио на поене Ратковице и Андрића за 25:18 у 12. минуту.

Потребно је Партизану што више распуцаних играча и ушло се у тројкашки обрачун. За хрватског првака је две погодио талентовани Џанан Муса коме су узвратили Бирчевић (имао и пет скокова) и Андрић за 32:26.

Ипак, Цедевита је у предности јер тројке шутира 6/11, црно-бели 2/7 до 15. минута. И управо је Муса био у главној улози, као да је био жељан игре пошто у прве две утакмице није добио ни секунд шансе…

Везао је и трећу тројку из исто толико покушаја, па двојку за свој 11. поен и како су непрецизни били Величковић, Бирчевић и Маринковић заредом, домаћин је стигао до прве двоцифрене предности и 39:28. Како Муса није имао намеру да прекине шоу, убацио је 14 поена за осам и по минута, па се са тих плус 11 и отишло на предах – 47:36.

Поред њега, двоцифрен је био и Билан са 10 поена, а у Партизану је најефикаснији био Гордон са осам. Црно-бели су имали скромне проценте шута, 10/23 за два поена и 4/11 тројке.

ТРЕЋА ЧЕТВРТИНА Разлика од девет до 11 поена и нова повреда, Цедевита – Партизан 69:63 (20:14, 27:22, 22:27)

Нешто смушеније деловала је Цедевита по повратку са паузе, Вања Маринковић је тројком затворио прошлу и отворио ову четвртину, а за вербални дуел обострану личну добили су Марко Томас и Урош Луковић. Црно-бели нису добро бранили кош што је искористио Билан да промашај Џејмса угура у обруч за 49:39.

Пришао је некако Партизан на минус седам, али није успевао да ухвати резултатски егал, јер се играло буквално кош за кош за разлику од девет до 11 поена.

Три пута у истом нападу црно-бели нису успели да заштите рекет, па је Џејмс украо лопту Величковићу и закуцао за одушевљење у „Дому спортова“. Одичну ролу у овој четвртини имао је и Марко Араповић све до 28. минута када се повредио – проклизао је у једној одбрани, „пропало“ му је лево колено и изнет је са паркета.

Након тога су гости тројкама Андрића и Хечера пришли на минус пет (65:60), Билан и Шурна су одмакли Цедевиту, да би се Маринковић трећом везаном тимском тројком побринуо за 69:63 пред одлучујућу деоницу.

ПОСЛЕДЊА ЧЕТВРТИНА Крај за црно-беле, Цедевита – Партизан 87:78 (20:14, 27:22, 22:27, 18:15)

Цедевита је на старту меча због повреде остала без Ботрајта, а у трећој деоници и без Араповића из истог разлога, али јој то није угрозило победу!

Три напада заредом нису црно-бели искористили да се примакну, Маринковић је био непрецизан, Копривица је имао промашај и изгубљену лопту, па је за нешто више од два минута поентирао само Бегић за 71:63. Као да је Цедевита стала…

Хечер је везао два поготка, Андрић и Бирчевић су се борили под кошем ривала и дошли до два офанзивна скока заредом након којих је Величковић тројком смањио на само минус три – 73:70 у 35. минуту.

Дуго Партизан није био тако близу, али га је одмах удаљио Шурна такође тројком (76:70). Ништа гостима није полазило за руком у кључним тренуцима… Величковић је везао две промашене тројке, Маринковић једну, а и Хечер је два пута заредом био непрецизан. Превише у моментима када су црно-бели могли да закувају завршницу…

На шест разлике је Цедевита тројком Бабића, на 100 секунди пре краја, отишла на 81:72 и закорачила ка победи вредној финала.

У последњих неколико секудни дошло је до кошкања и више вербалних обрачуна, па је све решено обостраним техничким Бабићу и Бирчевићу, потом намерна Ратковици и још једна техничка Томасу због вређања и провоцирања Луковића коме је намерно у руке бацио лопту пре коначних 87:78