Прочитај ми чланак

БОСНА ПОД САНКЦИЈАМА, а у октобру добија нове?

0

Босна и Херцеговина од суботе је поново под санкцијама Енергетске заједнице јер није испоштовала договор и усвојила закон о регулатору, преносу и тржишту енергије и гаса на нивоу Босне и Херцеговине.

Крива Федерација, а не Република Српска

Ове санкције подразумевају да БиХ као чланица ове заједнице остаје без могућности гласања и њеним представницима неће бити плаћени путни трошкови. Поред овога, Министарски савет Енергетске заједнице разматраће у октобру и додатне санкције против БиХ које би могле подразумевати ускраћивање средстава намијењених енергетском сектору.

haler.blogger.ba

Јанез Копач, директор Секретаријата ЕЗ, рекао је да је, према његовим информацијама, кривац Федерација БиХ, која за разлику од Републике Српске није прихватила већи део договорених решења. Такође, додао је да иако је БиХ под санкцијама, могуће је да јој буде онемогућен извоз струје, мада је мало вероватно да ће се то догодити.

– Ова ситуација није добра за БиХ јер је више нико не узима озбиљно. Све што је обећано крши се. БиХ је потписала тај договор са ЕУ о постепеном придруживању, али на подручју енергетике нема шта да покаже. Ко ће веровати БиХ, која је чланица неке заједнице и не поштује скоро ништа, да ће поштовати нешто чему се тек придружује. То је веома негативан сигнал и не могу да фа разумем – рекао је Копач.

Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске, рекла је да Министарство индустрије, енергетике и рударства ради свој део посла у области енергетике.

– Уколико неко хоће да каже да у активности одређеног министарства спада и пренос надлежности са нивоа ентитета на БиХ, морам рећи да то не можемо да радимо – рекла је Цвијановићева, истичући да постоје решења којима би се испунио захтев ЕУ.