Прочитај ми чланак

У МАКЕДОНИЈИ СТРАХУЈУ: Хоће да створе „велику Албанију“

0

У садашњој политичкој кризи у Македонији најважнији интерес је да "тиранска платформа" не заживи јер она практично значи почетак стварања "велике Албаније", каже за данашњу "Политику" Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у Македонији (ДПСМ).

– Ова платформа, донета у страној земљи, осуђује и Македонце и Србе за наводни геноцид на Албанцима у периоду од 1912. до 1956. Ако тај захтев добије право грађанства, српски народ у Македонији наћи ће се у немогућем положају. Уједно ће то довести и Србију у тешку позицију – објашњава Стоилковић.

commons.wikimedia.org/MacedonianBoy

Он је политичар са најдужим посланичким стажом у Македонији који је у Собрање 11. децембра прошле године поново изабран и изабран на листи ВРМО-ДПМНЕ.

– Све је спорно, чак и интегрисани гранични прелази према Албанији и Косову о којима се не прича много, промена државних симбола, увођења албанског језика у Устав што је увод у федерализацију државе – рекао је он.

Према његовим речима, Македонија се налази у својеврсној геополитичкој квадратури круга.

Реализацијом захтева из албанске платформе, додао је, створиће се двонационална држава у којој неће бити места за припадника мањих народа, Србе, Турке, Роме, а Македонци ће доћи у ситуацију коју бих најближе описао положајем босанских муслимана – Бошњака у садашњој БиХ.

– Највише што из целе ове ситуације можемо да добијемо јесте расписивање нових избора. Али никада не знате када имате посла са „нашим западним пријатељима“. Њихов стратешки интерес је да заврше посао са Албанцима, реше проблем око имена македонсек државе и да нас угурају у НАТО. А како ће у тој држави бити македонским грађанима уопште им није важно. И зато као реакцију имате ерупцију незадовољства – каже Стоилковић.

Он указује да у Македонију идуће недеље долази Доналд Туск председник Европског савета који има улогу да изврши додатни притисак на македонског председника да мандат да лидеру СДСМ, и каже да, колико је упознат, председник Ђорђе Иванов на то неће пристати.

– После тога нам следи додатна дипломатска артиљерија и евентуално као излаз из садашњег лавиринта, нови парламентарни избори заједно са локалним. Наравно све под условом да се не деси неки инсценирани инцидент који би могао да промени ток политичких догађаја – каже Стоилковић.