Прочитај ми чланак

ПОЛЕМИКА БАСАРЕ И КОВИЋА: О аустроугарским и НАТО злочинима

0

Шта су поручили један другом поводом историјског тумачења значаја НАТО бомбардовања.

Текст историчара Милоша Ковића „По(ру)ке из 1999“, објављен у Политици, у којој је навео да НАТО бомбардовање у укупној српској историји има важност сличну почетку агресије Аустроугарске на Србију 1914. и нападу нацистичке Немачке 6. априла 1941. године изазвао је реакцију писца Светислава Басаре у његовој редовној колумни у „Данасу“, а што је убрзо прерасло у полемику ова два аутора.

Басара у својој колумни пише да је такозваним „обичним људима допуштено да историјска збивања посматрају емотивно и субјективно, али историчари од заната, научници, не би смели тако да поступају“.

„А још би мање смели да се – као што то Ковић чини – увлаче у дупе народној простоти и популистичким политичарима и да националну историју срозавају на ниво националистичке идеологије“, пише Басара.

Како је навео Басара разумљиво је што се „обичан“ човек „љути“ на аустроугарску агресију, али историчар не би смео да превиди и прећути претходну деценијску агресивност Србије према Аустроугарској, као што ни „бомбардовање и протеривање 200.000 Срба не би смео да истргне из историјског контекста и да га представља као нешто ‘ничим изазвано'“.

Басара је колумном отворио полемику коју је Ковић оценио као „кафанско добацивање“.

„Признајем, импресионира ме самопоуздање с којим приучене незналице иступају у јавности. Некада су то углавном били ‘патриоти’ типа ‘Срби, народ најстарији’. Данас су то Басара и њему слични аутошовинисти типа ‘Срби народ најгори'“, написао је Ковић у одговору Басари.

Басара је цитирајући Ковићев текст навео да је он написао „у укупној српској историографији“, уз ограду (ма шта то било, прим. С. Б.). Ковић пише да не зна где је Басара пронашао у његовом тексту позивање на „укупну српску историографију“, те да књижевнику није јасно шта је он том синтагмом хтео да каже.

„Помиње се ‘укупна српска историја’. Историографија и историја нису синоними. И о томе се учи у неким школама. У весељу, али не испред задружне продавнице. С.Б. (Светислав Басара) је од мог целог текста прочитао само први пасус, који је објављен у електронском издању Политике.“

„Шта рећи о српској ‘деценијској агресивност према Аустроугарској’ која је изазвала аустроугарски напад из 1914? Или о оштроумном закључку да су Срби и Роми сигурно ‘нечим изазвали’ Басарине беле господаре, чим су их ови протерали више од 200.000 са Косова и Метохије? Ту смо већ у средишту Басарине митоманске, али и прагматичне свести. Од антисрпске митологије данас се, наиме, лепо живи“, написао је, између осталог Ковић.