Прочитај ми чланак

ОВАКО БИ ИЗГЛЕДАО ТИМ: СФРЈ би данас владала светом!

0

Поводом последње утакмице репрезентације бивше државе, 25. марта 1992. године против Холандије у Амстердаму, немачки сајт Трансфермаркт саставио селекцију од актуелних играча из нашег региона.

Познати немачки сајт Трансфермаркт објавио је идеалну репрезентацију Југославије састављену од данашњих ведета рођених на простору бивше заједничке државе.

Фото: Курир

Повод Немцима за виртуелно окупљање плавих била је последња утакмица старе Југославије од пре 25 година, која је одиграна у Амстердаму против Холандије 25. марта 1992. године, а победиле су „лале“ головима Вима Кифта у 64. и Јана Воутерса у 68. минуту.

Тај последњи пријатељски меч Југославије одигран је без играча из Хрватске, а данашњи плави, по Немцима, морали би да имају чак шесторицу „коцкастих“. Они би представљали душу тима, јер господаре у одбрани (Врсаљко и Ловрен), држе средину терена (Ракитић и Модрић) и задужени су за голове (Манџукић и Калинић), док част Србије бране само Коларов и Матић. Македонских фудбалера нема, док по једног имају БиХ (Пјанић), Црна Гора (Савић) и Словенија (Облак).

У ранијим изборима идеалног југословенског тима селектори су обично одбрану поверавали Србима, знајући вредност и квалитет Видића, Суботића, Ивановића и Коларова, док је у вези увек био Дејан Станковић. Данас нисмо ни близу тог броја, али треба веровати да ће талас младих играча који тек долази вратити примат српском фудбалу у региону.

Неправда
ГДЕ СУ ТАДИЋ И ЏЕКО

Кад би „немачки селектор“ објавио екипу у саставу са сајта Трансфермаркта, вероватно би кренула лавина незадовољства према њему из свих република осим Хрватске, а највише из Србије. Може се дискутовати зашто је шансу добио Ловрен, зашто играју Калинић и Манџукић ако се зна да Един Џеко има 21 гол постигнут у Серији А више од обојице заједно. Такође, Душан Тадић је сигурно заслужио место у тиму.

Сећање на 1992.
ОВО ЈЕ ПОСЛЕДЊИ ТИМ СФРЈ

Фахрудин Омеровић
Вујадин Станојковић
Фарук Хаџибегић
Илија Најдоски
Будимир Вујачић
Владимир Југовић
Бранко Брновић
Мехмед Баждаревић
Драган Стојковић
Дејан Савићевић
Мехо Кодро

Селектор: Ивица Осим

Плави су против Холандије (0:2) одиграли меч у склопу припрема за ЕП у Шведској 1992, а због ратних дешавања Хрвати више нису играли за заједничку репрезентацију. Три месеца касније уследило је чувено одстрањивање Југославије са ЕП због санкција УН, а повратак је уследио 23. децембра 1994. године мечом против Бразила у Порто Алегреу.