Прочитај ми чланак

НБА САЗВЕЖЂЕ: Јокић иде путем Мајкла Џордана и Леброна Џејмса

0

На сајту НБА објављена је прича о Николи Јокићу, највећем откровењу најјаче лиге света у којој су бројни саговорници аутора Ијана Томсена говорили о 22-годишњем Сомборцу.

Од 15. децембра прошле године, дана када је Јокић први пут добио место у стартној постави, у Денверу су почели да сањају велике снове. Он је тада предводио екипу до тријумфа, али још важније, показао је тренеру и саиграчима да у тиму имају једног од најбољих центара лиге. Касније су се ређале сјајне партије, некада испраћене победом, некада не, а Нагетси су држали осмо место Западне конференције све док Портланд није у међусобном окршају преузео последње место које води у плеј-оф.

Сада су све очи усмерене ка Јокићу, а 22-годишњаку се поставља крајње незахвално питање:

„Можеш ли да одведеш Денвер до плеј-офа?“

Тога је свестан и новинар Томсен, који је направио причу о нашем кошаркашу у покушају да пре времена да одговор.

– Нико у овом клубу, па чак ни Тим Конели, човек који је драфтовао Николу Јокића, није могао да предвиди овакав расплет у Николином случају. Ми нисмо предвидели да ће он да постане играч какав је данас, јер смо га бирали као играча у другом кругу драфта са 41. позиције – рекао је тренер Денвера Мајк Мелоун.

У причи о себи учествовао је и Јокић, који је радо одговарао на питања о свом „послу“.

– Посао? Не, ја то гледам више као игру. Само играмо кошарку, а ја у томе уживам. Притисак је лош за човека. Верујте ми, мени је свака утакмица као баскет код куће. Тако морате да уђете у сваки меч. Без притиска. Истина, морате да урадите нешто велико. Али, то је само утакмица – рекао је Јокић.

Сомборац је открио и тајну своје смирености:

– Мој отац није опуштен човек. Стално је нервозан. Жели да уради све одмах. Ја сам потпуно другачији од њега. Смирен сам. Излуђивао сам га стално. Хиљаду пута, милион пута, па чак и сад. Јер сам миран и ништа не може да ме избаци из такта.

– Замислите, ја стојим на терену, а поред мене Тим Данкан. Њега много волим, а када сам играо против њега, била је то заиста велика ствар за мене. А онда дођеш на терен и схватиш да је он постигао у каријери много тога, а ако се оптеретиш тиме ништа нећеш да урадиш у тој утакмици. Не можеш да мислиш на њега. Мораш да мислиш само на себе. Да изађеш на терен и играш своју игру – додао је српски ас.

Из екипе најављују пуну подршку Јокићу.

– У Николином случају досад нико ништа није рекао лоше за њега. Још није осетио тај део НБА лиге. Али, хоће сигурно. А у том тренутку биће најважније какви те људи окружују и да ли ће ти помоћи. Ја мислим да ће имати праве људе око себе – рекао је његов саиграч Мајк Милер.

Чак је и тренер Мелоун је имао шта да дода на ту тему.

– Сада је прича Николе Јокића једна од оних лепих, са којим људи воле да се повежу. Сви воле Николу и сви причају како је сјајан момак, несебичан и како додаје лопте иза леђа. Али, критике ће доћи у једном тренутку. Сви ће се питати – може ли Никола да одведе Денвер до плеј-офа? Искрено, верујем да управо таква питање и критике граде великог играча. Он је на том путу и биће део великог путовања. Мајкл Џордан, Ајзеа Томас, Леброн Џејмс… Сви они су прошли кроз исто. Ја сам тренирао Леброна пет година, знам шта причам. Доћи ће дан када ће људи критиковати Јокића, а он ће имати спреман одговор. Он је тек у другој години овог путовања и нико није могао ни да нас замисли како играмо плеј-оф. А у будућности хоће, само ако будемо играли добро. Никола хоће резултат, хоће победу. Он је чврсто на земљи, није умишљен, ради вредно сваког дана и не дотичу га ствари око њега. А када га људи буду критиковали, он ће се снаћи без проблема. Посебно због тога што носи у себи, одакле потиче, због своје породице и његове менталне снаге – закључује Мелоун.