Прочитај ми чланак

СПРЕМА СЕ СУКОБ НЕВИЂЕНИХ РАЗМЕРА – АМЕРИКА ИЗАЗИВА РУСИЈУ: Настао тежак инцидент

0

Изгледа да америчке снаге блокирају напредак сиријске војске у припреми за поделу Сирије.

Вероватноћа да Рака буде враћена Сирији се чини слабом, јер САД подржава операцију у близини града са плановима да се “блокира сваки напредак сиријских владиних снага са запада.“

Да ли је почела балканизација Сирије?

Стране војске и њихови посредници оштре своје ножеве.

Америчке специјалне снаге и сиријски курдски и арапски борци су управо заузели “стратешку ваздухопловну базу“ од Ислмаске државе у северној Сирији; а на тај начин су, такође, “блокирали“ напредовање сиријске војске у њеном приближавању Раки са запада:

“Сиријске демократске снаге (СДФ) под вођством Kурда су сопштиле у недељу да су заузели ваздухопловну базу Табqа, 45 км западно од Раке, главни град Исламске државе у Ираку и Леванту (ИСИЛ) у Сирији.

Раније ове недеље, америчке снаге су хеликоптером превезли СДФ борце иза ИСИЛ линија како би им омогућили да покрену Табqа напад, а у петак је савез дошао до једног од улаза бране.

СДФ снаге су биле на око 10 км од Раке на северу, и имале су за циљ да ефикасно окруже град пре покретања напада.“

Али како РФЕ/РЛ наводи:

“Поред поновног освајања бране, СДФ су рекле да је операција са подршком САД-а такође имала за циљ да блокира било какав напредак сиријских владиних снага са запада.

Десантне јединице које су спуштене у Сирију су заплениле четири мала села у подручју западно од Табка-е и пресекле главни аутопут који повезује провинције Рака, Деир ал-Зор и Алепо.

СДФ су пресекле последњи главни пут из Раке раније овог месец, сужавајући град са севера, истока и запада.

Једини начин у или из Раке сада је преко реке Еуфрат која се граничи са градом на југу.“

Невероватно, зар не? Страна војска која илегално делује у једној сувереној држави може само да умаршира унутра и онемогући легитимној војсци поменуте суверене нације да ослободи свој град од терориста.

Kакав свет, толико о међународом праву и Западној демократији.

Аналитичари наглашавају да се Америка упустила у веома опасне провокације и то без дозволе УН и сиријске владе, те да провокацијама руске војске не може урадити ништа друго до отвореног рата.

Да ли је ово нова тактика Трампових саветника, још ћемо видети, или се Вашингтон нада да ће Сирија, Иран и Русија прихватити судбину Раке коју су одредиле САД?