Прочитај ми чланак

Џихадисти с Косова јуришали на Венецију

0

Италијанска полиција хапшењем четворо људи спречила напад на историјски мост Ријалто. Повезани са прошлонедељним нападом у британској престоници

Четири особе са Косова, три пунолетне и једна малолетна, ухапшене су у четвртак у Венецији под сумњом да су у питању џихадисти који су планирали терористички напад на мост Ријалто у овом граду и убиство туриста и локалаца које су називали „неверницима“. Ови екстремисти са Косова повезани су с нападом извршеним у Лондону прошле недеље.

Италијанска полиција је, према писању британског Би-Би-Сија, месецима пратила ову групу пошто је добила дојаву да намеравају да се придруже исламским екстремистима у Сирији. Последњих дана, карабињери су интензивирали надзор, пошто су дошли до информација да би ова група могла да сноси део кривице за убиство четворо људи на мосту Вестминстер и испред истоимене палате у британској престоници.

Главни државни тужилац за подручје Венеције Аделки д’Иполито навео је да су сви ухапшени били „веома привржени идеологији Исламске државе“ и хвалили њене последње терористичке нападе, укључујући и онај из Лондона 22. марта. Он је казао да су се терористи сами обучавали и да су изводили симулације прављења експлозивних средстава у кући.

Италијанска агенција наводи да је акција у којој су учествовали полицајци, карабињери и безбедносне службе извршена током ноћи у кућама ухапшених који су иначе имали уредне дозволе боравка у Италији. Циљ терориста са Косова био је, према наводима из њихових прислушкиваних разговора, мост Ријалто.

– У Венецији ће одмах обезбедити одлазак у рај, колико је само неверника тамо. Постави бомбу на Ријалту – текао је разговор косовских џихадиста о уништавању најпознатијег и најстаријег моста у Венецији који је садашњи облик добио 1591. године.

У акцији снага безбедности извршен је претрес 12 домова, десет у историјском центру Венеције и по један у Местреу и Тревизу. Италијански медији су пренели да су најмање двојица радила као конобари у једном градском кафићу.

НИЈЕ ИСЛАМСКА ДРЖАВА?

НЕМА, засад, доказа да је Калид Масуд, који је прошле недеље извео напад у Лондону, и притом убио троје људи, био повезан с Исламском државом. Како је објавио Би-Би-Си, према изјавама из британске федералне полиције, Масуд је наводно преобраћен у џихадисту, то јест, радикализован, док је служио затворску казну.