Прочитај ми чланак

ЗАШТО ЈЕ ВЛАДИМИР ПУТИН подржао Вучића на изборима

0

Вест да је Владимир Путин подржао Александра Вучића на председничким изборима је многе изненадила, с обзиром на то да се Русија до сада никада није изјашњавала уочи изласка грађана Србије на биралишта.

Многи су чак посумњали и да је Путин заиста подржао (и даље) актуелног премијера Србије. Истина, он је то урадио, али не громогласно и помпезно како су то домаћи медији пренели. Путин је Вучићу и власти у Србији пожелео срећу на изборима, што може да се види и на званичном сајту председника Руске федерације.

И сам сусрет Путина са Вучићем неколико дана пред изборе је реално ветар у леђа кандидату владајуће коалиције. Због тога су се многи запитали због чега Русија није отвореније стала и уз кандидате који недвосмислено и знатно више од Вучића желе савез Москве и Београда.

Није Кремљу дражи Вучић од рецимо Милана Стаматовића, Бошка Обрадовића или Војислава Шешеља. Напротив.

Ипак, све процене кажу да управо Вучић има највеће шансе да победи на предстојећим изборима и Путинов сусрет са Вучићем је само прагматичан потез Москве.

Са садашњом коалицијом на власти (СНС, СПС) Русија зна на чему је, преко ње има сарадњу и односе са Србијом у успону.

Наравно да би Русија више волела да на Андрићевом венцу буде изразито патриотски и проруски настројен председник, али исто тако не жели ни да на власт дође неки нови Борис Тадић, који би по кратком поступку Москви увео санкције, а Србију увео у НАТО пакт.

С обзиром на то да је Вучић већ поставио високу лествицу у служењу Западу, нова „европска и демократска“ Влада би морала да оде неколико корака даље и уради „незамисливо“. Уосталом, ако смо сведоци да се ових дана мимо воље народа Црна Гора увлачи у злочиначку војну организацију, зашто би неко био изненађен таквим сценариjeм за неколико година у Србији.

Алексеј Димитријевић