Прочитај ми чланак

УЗЕО КРЕДИТ 150 000 ЕВРА, ИСПЛАТИО 135 000, банка продаје стан и тражи 400 000

0

БЕОГРАД - Удружење банкарских клијената Ефектива затражило је од Народне банке Србије да донесе хитне мере којима би се спречило активирање хипотека код кредита у швајцарским францима.

„Тражимо хитно доношење одлуке о мораторијуму на даљу распродају некретнина у власништву грађана Србије, корисника кредита у францима, док се коначно не утврди истина о овим кредитима и нађе трајно решење“, наводи се у саопштењу.

Удружење је навело пример да је корисник кредита који је од банке узео зајам од 150.000 евра (у францима), а до сада је банци платио 135.000 евра. Међутим, банка је покренула продају стана потражујући од овог клијента 400.000 евра.

„На овим бројкама се јасно види размера отимачине коју банке спроводе над грађанима Србије“, наводи се у саопштењу.
Како истиче Ефектива, у Србији има 20.000 корисника кредита у швајцарским францима.

„Ако узмемо у обзир да је просечна рата око 50.000 динара, то значи да грађани Србије месечно банкама плате око милијарду динара (што је око осам милиона евра) на име дуга по кредиту. Те рате су на почетку биле дупло мање, што значи да банке неосновано од грађана Србије сваког месеца узму око четири милиона евра, или око 50 милиона евра годишње“, пише у саопштењу.

Министарство не може да утиче да хипотека буде обустављена
Министарка правде Србије Нела Кубуровић рекла је да првостепени судови доносе различите одлуке када је у питању активирање хипотеке код кредита у швајцарским францима и да министарство не може да утиче да ли ће она бити обустављена, већ само да се поступа у складу са законом.

„Министарство правде нема надлежности да утиће на судски поступак, али прати каква је судска пракса. Верујем да ће и ово питање бити решено, с обзиром да Србија није једина земља која се суочава са овим проблемом. Имали смо слична искуства у региона и надамо се да ћемо наћи најбоље решење како би се то питање решило“, казала је министарка.

Говећи о исплати девизне штедње у Србији, Нела Кубуровић је рекла да је у децембру 2016. године Скупштина Србије усвојила измене и допуне закона који се тиче исплате девизне штедње.

„Према том закону, планирано је да се од августа 2018. године крене са исплатом, с тим што штедише морају на време да пријаве своја потраживања и доставе одговарајуће доказе да своја потраживања нису измирили у бившим републикама“, навела је министарка правде.

НБС: Учинили смо све што смо могли

Народна банка Србије (НБС) је још у фебруару 2015. године, у границама својих надлежности, донела Одлуку о мерама за очување стабилности финансијског система у вези са кредитима индексираним у страној валути и усвојила решења којима се помаже грађанима да превазиђу тешкоће у отплати кредита у швајцарским францима.

Поводом саопштења у јавности којима се од НБС захтева доношење хитних мера код кредита у швајцарским францима НБС подсећа да је још у фебруару 2015. донела мерае, чиме је НБС у кратком року, након тада неочекиване одлуке Централне банке Швајцарске да укине доњу границу девизног курса од 1,20 франака на један евро, усвојила решења којима се помаже грађанима да превазиђу тешкоће у отплати кредита у швајцарским францима.Како подсећа, НБС је прописала четири модела анексирања уговора о кредиту, а уважавајући принципе правне сигурности, тржишног пословања и одговорности свих тржишних учесника за преузете обавезе.