Прочитај ми чланак

СВЕТИЊА спремна за мозаик

0

У Храму Светог Саве на Врачару приводе се крају припреме за постављање унутрашње декорације под куполом. Украси стижу из Москве крајем априла. Делови ће под сводове бити подизани специјалним лифтом.

Прве целине мозаика за Храм Светог Саве на Врачару биће допремљене у Србију крајем априла, после чега почињу радови на њиховој монтажи. Мозаична декорација из Москве биће допремљена камионима, а под сводове врачарске светиње биће подигнута специјалним лифтом, чија је изградња у припреми.

Да је подлога са које ће засијати ликови светитеља у потпуности спремна за радове потврђује и главни архитекта Храма Светог Саве, ђакон Мирослав Николић.

– Све је спремно за почетак постављања мозаика, које је планирано за крај априла или почетак маја – објашњава Николић. – Пре тога биће постављен грађевински лифт, којим ће палете са декорацијом бити подигнуте на висину од готово 60 метара. Његова монтажа биће посебан конструкторски подухват, будући да је замишљено да платформа стоји у самом средишту Храма, ослањајући се на моћну челичну конструкцију.

Да би уградња мозаика могла да почне потребно је и прилагодити густу мрежу цеви и патосница, које чине скелу у унутрашњости куполе. Црквени „плафон“ претходних месеци прекривен је слојем специјалног италијанског „мапеи“ малтера, преко кога ће бити „прострте“ уметничке представе.

Комисија за пријем почетком марта одобрила је више од 40 одсто композиција које ће се наћи на таваници врачарског Храма. Више од стотину мозаичара, предвођених чувеним руским уметником Николајем Мухином, у Москви завршава и све остале сцене. Урађене су фигуре Христа Спаситеља, Пресвете Богородице, делови приказа Светих апостола и текстови тропара, а централни део композиције Вазнесења биће спреман за слање средином априла.

Како истичу Мухинови уметници, реч је о највећој композиција Христовог Вазнесења на свету, накојој тренутно ради више од сто уметника који ручно спајају минијатурне коцкице стакла и камена. Фигура Исуса Христоса на дуги, као и остали делови композиције у пречнику имаће 30 метара.

Поглед врачарских неимара, међутим, већ је упрт и ка радовима на осталим унутрашњим површинама који тек предстоје.

– План је да врло брзо буду завршени радови неопходни за обележавање 800. годишњице стицања аутокефалности Српске цркве – наводи ђакон Мирослав. – Уз декорацију куполе, то подразумева прекривање мозаиком олтарске апсиде, постављање иконостаса, као и основни ентеријер укључујући подове.

Са првим данима пролећа разбуктали су се и остали радови на највећој богомољи Српске цркве. Поред припрема за монтажу мозаика, предстоје радови на четири звоника, у којима ће бити обрађени зидови и степеништа. Предстоји уметничко осмишљавање и постављање специјалне металне облоге на улазним вратима Храма као и завршно дотеривање крипте.

ГРАДИТЕЉИ СА БЛАГОСЛОВОМ

Градитељи Храма Светог Саве радо истичу да су са благословом патријарха Иринеја акредитована предузећа која ће изводити грађевинске радове. На списку неимара тренутно је више од 30 фирми, а акредитацију могу да затраже сва предузећа која желе комерцијално да учествују у овом подухвату.

– Јавни позив је објављен у новинама и још је отворен. Добродошле су све компаније које се баве грађевинским, занатским и уметничким радовима – наглашавају у Храму Светог Саве.

ЗНАЊЕ И ИСКУСТВО

Радови на Храму одвијају се уз помоћ стручњака који су се понудили да изградњи врачарске светиње донирају своје знање и искуство. Они су, са благословом патријарха, добили улоге консултаната за планирање, управљање градњом, електричну енергију, лифтове, организацију градилишта. Како је реч о врхунским стручњацима у својим областима, њихово укључивање у изградњу донело је нови полет извршавању радова.