Прочитај ми чланак

СРБИЈА У ОБРАЧУНУ С ТЕРОРИСТИМА „Ласте“ разбијају ИСИС! Долазе и наши тенкови!

0

Србија се отворено укључила у борбу против ИСИС-а донацијом тенкова који би ускоро требало да буду испоручени Ираку.

Према речима војног аналитичара Владе Радуловића, остаје да се види како ће 30 тенкова Т-55, које је Београд поклонио Багдаду, бити допремљени на Блиски исток – преко приватног посредника, или…

– Поменути тенкови су код нас били на отпису, али сада се поставља питање како ће бити испоручени Ираку. Постоји опасност да се понови ситуација као када је БиХ донирала тенкове, када су приватне компаније из САД биле посредник у целом послу и препродале их по пуној цени Ирачанима, иако је у питању био поклон. С друге стране, Ирак већ има око 320 тенкова, највише типа Т-72, и знамо да су наручили додатне количине.Наравно, остаје да се види хоћемо ли након ове донације склопити можда и неки нови аранжман са Багдадом, да ли у виду испоруке оклопних возила, самоходних хаубица или обуке њихових официра код нас. С друге стране, овим се отворено стављамо у први план борбе против тероризма и свесно преузимамо ризик који иде с тим – наводи Радуловић.

Наравно, добра сарадња Ирака и Србије није ништа ново, па и не чуди да ирачка армија у обрачуну са исламским терористима користи и нашу „ласту”.

– Не треба заборавити да ми одавно имамо добру сарадњу са Ираком и да смо им продали наше школско-борбене авионе типа „ласта-95“, који су се одлично показали у борбама против исламиста. Дејствовали су у борбама око Мосула и где год је то било потребно – наводи Радуловић.