Прочитај ми чланак

РИК: Годинама може да се шара, а да листић важи

0

Председник РИК Владимир Димитријевић негирао је наводе да ће РИК на предстојећим изборима бити далеко толерантнији по питању попуњавања гласачких листића.

Димитријевић је то саопштио поводом текста објављеног у појединим медијима, у вези с разликовањем важећих од неважећих гласачких листића.

„Блиц“ је објавио да ће се приликом бројања гласова важећим сматрати и листић на којем је нацртан Чича Глиша, дописано име неког познатог спортисте или филмског јунака, под условом да је бирач претходно исправно заокружио или подвукао име кандидата или његовог предлагача.

Председник РИК је додао да је у важећим правилима наведено да се важећим гласачким листићем сматра и листић на којем су исписани или нацртани коментари, пароле или друге поруке или на којем су прецртана имена других кандидата или њихових предлагача, наравно под условом да се може утврдити за ког кандидата је бирач гласао.

„Одредбе Правилника о раду бирачких одбора са упутствима бирачком одбору о томе како да разликују важећи од неважећих гласачких листића, односно које све листиће треба да прихвате као важеће, нису се мењале још од избора за народне посланике Народне скупштине, одржаних 11. маја 2008. године“, навео је Димитријевић и додао да су важећа правила заправо само преузета.

Димитријевић је указао да се на свим изборима, почев од 2008. године, бирачким одборима сугерише да обрате пажњу на сваки гласачки листић и да уложе напор да утврде праву изборну вољу сваког бирача, у смислу утврђивања за ког кандидата је бирач гласао, без обзира на начин на који је ту своју вољу изразио.

„Ови избори, стога, нису никакав изузетак, нити су уведене неке посебне инструкције бирачким одборима“, указао је он.

Иначе, У Закону о избору председника републике је чланом 15 предвиђено да на гласачким листићима стоји „објашњење да се гласа само за једног кандидата тако што се заокружи редни број испред имена и презимена кандидата“.

То се наводи и на самим листићима, али се у упутству РИК годинама наводе и друге могућност – од прецртавања свих осим једног кандидата, до подвлачења без заокруживања.

Закон не предвиђа таква решења, али у члану 16 је неважећи гласачки листић дефнисан као листић који „није попуњен или гласачки листић који је тако попуњен да се не може поуздано утврдити за ког кандидата је бирач гласао“.

Ишарани листићи се не спомињу у закону.