Прочитај ми чланак

НИКАД ГОРЕ Стаматовић, због нерегуларности, зове на разговор опозиционе кандидате!

0

Милан Стаматовића је упутио јавни позив опозиционим председничким кандидатима на хитан састанак због тога што су, према његовим тврдњама, председнички избори 2017. најнерегуларнији избори у Србији од 1990. до данас.

У његовом јавном позиву се даље каже:

„Поштовани господине (Обрадовићу,Јеремићу, Јанковићу, Радуловићу…),
драги саборче и пријатељу,

узимам себи нескромно за право да Вас, са врха Златибора, из усправне Чајетине и поносне Западне Србије, подсетим на стих једног од највећих српских песника и црногорских владика, Петра Другог Петровића Његоша: „Страх животу каља образ често. Ко на брдо, ак’ и мало стоји, више види но онај под брдом.“

Моје четвртвековно бивстовање у српској политици, као посланика у више сазива Народне скупштине Србије и, у четири мандата, као председника општине Чајетина, наводи ме на закључак да су ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ 2017. НАЈНЕРЕГУЛАРНИЈИ ИЗБОРИ У СРБИЈИ ОД 1990. ГОДИНЕ ДО ДАНАС.

Надам се да делите ове моје ставове и дилеме:

Прво, да ли је нормално да су, још пре него што су расписани избори са кампањом на доњој минималној граници трајања (само 30 дана!), јуришни пропагандни одреди председничког кандидата Александара Вучића најмање петорицу противкандидата већ „таргетовали“, изопштили или дисквалификовали, постављајући им мете посред чела? Један је оптужен да је убио свог најбољег пријатеља; другоме је супруга проглашена за вођу нарко клана у Београду, а он оптужен за саучесништво у убиству четворице гардиста; трећи је проглашен за агента ЦИА; четврти је „именован“ за шефа „стечајне мафије“; моја маленкост је, једним ударцем, постала и украјински шпијун и вођа „Ђукановићевог мафијашког клана на Златибору“…

Друго, да ли је игде икоме у демократском свету пало на памет да мења услове претквалификација за председничку трку, тако да 1. марта 2017, српски нотари, први пут у историји преузимају, валидирање скупљања потписа за кандидатуре, а да већ сутрадан званично отпочне изборна кампања, због чега су сви кандидати – осим кандидата АВ који је 60.000 потписа скупио гинисовског брзином од неколико секунди по једном потпису – прву трећину кампање потрошили борећи се са алама Вучићеве парадржавне, а стварно партијске, бирократије?

Треће, бирачки спискови ни до данас нису уређени, контрола бирачких спискова се ради из Вучићевих центара моћи и они су тајна у коју увид имају само најпоузданији Вучићеви сарадници.

Четврто, Вучићева парадржавна бирократија је учинила све да онемогући да своје бирачко право оствари неколико милиона држављана Србије који живе у иностранству.

Пето, медијски однос заступљености кандидата у овој кампањи је: 92 одсто простора у најутицајнијим медијима за Вучића, а само осам (8) за осталу десеторицу кандидата! А за то време, РЕМ се, наводно добровољно, искључио из праћења понашања медија током кампање.

Шесто, према упутству Републичке изборне комисије која је под апсолутном контролом АВ, пребројавање гласова са бирачких места на Косову и Метохији обавиће се у Рашки и Врању, а не на КиМ, уз додатак да је представницима опозиционих кандидата онемогућено и учешће на самим гласачким местима на КиМ

Седмо, председнички кандидат АВ најбруталније злоупотребљава чињеницу да се „такмичи“ из фотеље председника Владе и то користи да своје државничке сусрете као премијер, а интензивирао их је до изнемоглости баш у финишу ове кампање, користи ради добијања (или стварања привида у јавности да ју је добио!) „подршке“ од светских државника, почев од немачке канцеларке, руског председника, првог човека Републике Српске, мађарског министра иностраних послова, бившег италијанског министра дипломатије, некадашњег немачког канцелара итд. Кандидат АВ, уз помоћ већине утицајних медија у Србији који су постали Вучићева пропагандна оружја, подршку Србији лажно приписује као искључиву подршку себи као председничком кандидату.

Због свих ових разлога, покрећем иницијативу и позивам све опозиционе кандидате који се тако осећају и тако делају да се, хитно, већ данас или сутра, састанемо и договоримо заједнички активан наступ који подразумева и упознавање надлежних домаћих и међународних институција о овим и другим бројним примерима нерегуларности које прете да угрозе легитимитет, али и легалитет овог изборног процеса.”