Прочитај ми чланак

ХРВАТИ се на Југославију позивају по потреби

0

Многи грађани Хрватске, од признања своје државе, после отцепљења од Југославије, до пре неки дан, веома изричито и бучно, прали су руке од Југославије. Велики број грађана, али и немали број највиших хрватских руководилаца, обрушавао се на Југославију, говорећи све најгоре о тој држави, трпајући комунистички режим у исти кош са фашизмом. Ни у сну нису пристајали да имају било какве везе са Југославијом, том, како су се „пластично“ изражавали, тамницом хрватскога народа.

Али, ових дана, како медији 14. марта 2017. извештавају, стигла је, тужба, коју су, окружном суду у Чикагу поднели хрватски Срби, Јевреји и Роми, и којом траже да Хрватска, као правна наследница Независне државе Хрватске, жртвама усташких злочина, њиховим наследницима и родбини, исплати одштету у износу од три и по милијарде долара. Ради се о накнади, не само материјалне, него и нематеријалне штете, коју су претрпеле жртве усташких логора. Амбасада САД уручила је тужбу хрватском министарству спољних послова и европских интеграција.

Фото: Thinkstock

Они, који су се згражавали и на помен имена Југославије, и који су се ње као претходнице одрицали, сада, кад је густо, не могавши да се тужби одупру чињеницама, брже-боље, посредством бивше министарке правосуђа Хрватске Весне Шкаре Ожболт, саопштавају да савремена Хрватска нема везе са НДХ, већ да је настала из ЗАВНОБиХ-а, тј. Земаљског антифашистичког већа…

Ово није први случај да се иста ствар, зависно од интереса, посматра различито. Напротив, час овако, час онако поступање постаје доминантно у савременим условима посрнућа – уколико је посрнуће дубље, такво је понашање интензивније и свеобухватније.

Одрицањем од свог порекла, хрватски гласноговорници забили су сами себи аутогол, и ова прича сада, само је вађење лопте из мреже, а то већ не може да поништи погодак.