Прочитај ми чланак

ДУТЕРТЕ ПОРУЧИО ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ Кучкини синови, не треба нам ваш новац, имамо Кину

0

Филипински председник "полудео" је након позива ЕУ на обуздавање и поновно разматрање начина вођења рата против дроге

Председник Филипина Родриго Дутерте оптужио је Европску унију за лицемерство назвавши притом званичнике овог тела „кучкиним синовима“, након што су посланици Европског парламента објавили резолуцију којом се позива на обуздавање и поновно разматрање Дутертеовог начина вођења рата против дроге.

Фото: Reuters

Дутерте је критиковао ЕУ због тога што инсистира да фокусира своју кампању на рехабилитацију наркомана, потврдивши истовремено своју даљу посвећеност обрачуну са дилерима, који је до сада однео хиљаде живота.

Филипински председник побеснео је током састанка са кинеским бизнисменима, где је хвалио Кину због бескаматних позајмица и помоћи коју пружа Филипинима, рекавши да му не треба ЕУ нити „идиотски рехабилитациони програми“ који не спречавају зависнике да пљачкају, силују и убијају.

„Значи, добијамо помоћ у тешким временима зато што пристиже много (кинеског) новца. ЕУ нам се обратила, али они желе решење за проблем дроге заснован на здравственим принципима. Кучкини синови“, рекао је Дутерте.

Дутерте је додао и како да европски програм подразумева „дистрибуцију дрога као што су кокаин, марихуана и хероин зависницима“.

„Уместо да их хапсимо и шаљемо у затвор, они (ЕУ) желе да изградимо клинике, као што то раде у другим земљама, где одете и ако хоћете фикс, они вам га дају и излазите“. рекао је Дутерте и додао: „Наш народ би само одлазио тамо и конзумирао сваку хемикалију до краја света, док не полуде. Ко ће да одговара за њих?“.

Дуертеов рат против дроге узбунио је међународну заједницу, јер је до сада убијено више од 2.500 људи у полицијским акцијама, наводи АП.