Прочитај ми чланак

14 ГОДИНА ОД СМРТИ бившег председника Ивана Стамболића

0

Правоснажном пресудом је утврђено да је Иван Стамболић отет и убијен 25. августа 2000., по наређењу тадашњег председника Слободана Милошевића

Данас се навршава пуних 14 година од проналаска тела бившег комунистичког председника Србије Ивана Стамболића.

Фото: YouTube/Мodern Serbia, Приватна архива Слободан Савић, Wikimedia/Стеван Крагујевић

Ненад Шаре, сведок – сарадник и својевремени шеф Улемековог обезбеђења, открио је место на Фрушкој гори на којем је убијен и закопан покојни Стамболић.

Правоснажном пресудом је утврђено да је Иван Стамболић отет и убијен 25. августа 2000., по наређењу тадашњег председника Слободана Милошевића.

Стамболић је отет у Кошутњаку па је потом комбијем превезен до Фрушке горе где су му испаљена два хица у потиљак.

Утврђено је да је Радомир Марковић, тадашњи шеф ДБ, Милошевићево наређење пренео Милораду Улемеку Легији, који је организовао пет припадника ЈСО, такозване црвене беретке, да под његовом командом убију Стамболића.

Истрагом је утврђено да је мотив убиства Стамболића политички. Стамболић је био уклоњен јер је Милошевић страховао да ће управо он бити кандидат за председника Србије на изборима 2000. године.

Истрагом је утврђено да је мотив убиства Стамболића политички. Стамболић је био уклоњен јер је Милошевић страховао да ће управо он бити кандидат за председника Србије на изборима 2000. године.

Подсетимо, Стамболић је уздигао Милошевића на позицију првог човека Србије. Стамболић је Милошевића упознао на студијама, а недуго потом Милошевић ће постати његов штићеник и наследник.

Априла 1984. године Стамболић с места председника Градског комитета СК Београда одлази на чело Централног комитета Савеза комуниста Србије, а за свог наследника на челу београдског комитета именује Милошевића, упркос противљењу старијих и искуснијих комуниста.

Након редовне смене партијског руководства у Србији јануара 1986. године Иван Стамболић постаје председник СР Србије, а Милошевићу даје одлучујућу подршку приликом избора новог председника Председништва ЦК СК Србије.

Након доласка на чело ЦК СКС, Милошевић ојачава партијски апарат, око себе окупља бројне сараднике и формира фракцију, која се у пролеће 1987. отворено сукобљава са делом комуниста које предводе Драгиша Павловић и Иван Стамболић.

Безазлени инцидент искоришћен је за иницирање сукоба. Стамболић је након огромног притиска штампе и политичке јавности, 14. децембра 1987. на седници Председништва СР Србије поднео оставку и повукао се из политичког живота.

Непосредно после одласка из политике, Стамболићева кћерка Бојана (24) погинула је у саобраћајној несрећи под сумњивим околностима.

Слободан Милошевић дошао је на њену сахрану, а Стамболићева супруга Катарина одбија да му пружи руку.

Стамболић и Милошевић тада су се последњи пут срели, након 25 година пријатељства.