Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Први Миг 29 стиже за коју недељу – прво они које ће Србија модернизовати

0

ПУТИН НИЈЕ НИ ПИТАО ЗА НАПАД НА НАВИЈАЧЕ МОСКОВСКОГ СПАРТАКА У БЕОГРАДУ

Премијер Александар Вучић истакао је данас, након разговора са председником Руске Федерације Владимиром Путином у Москви, да је питање недеља када ће шест авиона Миг 29 стићи у Србију.

Фото: Ројтерс

„Очекујем да ће Путин ускоро потписати указ којим би шест авиона Миг 29 могло брзо бити пребачено у Србију”, рекао је Вучић новинарима после састанка у Кремљу.

Он је изашао пред новинаре, по завршетку састанка, али га је шеф руске државе у једном тренутку позвао да се врати у његов кабинет.

Како је Вучић касније објаснио новинарима, Путин га је позвао, како би му поставио још пар питања.

„Путин је имао још два питања за мене, али не могу да говорим о чему је реч. Та два питања су биле политичке природе”, рекао је Вучић.

На питање новинара да ли су се питања односила на предстојеће председничке изборе у Србији, Вучић је одговорио одрично: „Не, председник Путин је све недвосмислено рекао око избора у свом уводном делу, а ово се тицало политике у будућности, шта и како на који начин да деламо у будућности”.

На питање колико ће трајати процедура доласка Миг-ова Вучић је одговорио да неће трајати неколико месеци, већ неколико недеља.

Српски премијер био је задовољан што је могао да чује од Путина да је лично одобрио све из домена војно-техничке сарадње, што је раније договорено са руским надлежним званичницима, а везано је за 30 оклопних возила, 30 тенкова Т 32 и шест Миг-ова 29.

„Очекујем да ће у најскорије време да потпише указ и да ће авиони стићи у најкраћем могућем року. Остају да се реше само технички проблеми, да ли ће авиони бити расклапани за транспорт или ће бити омогућен њихов прелет преко других земаља”, објаснио је Вучић, додајући да грађани могу да буду спокојни по том питању.

На питање да ли ће се модернизација авиона радити у Русији или код нас, рекао је да мора да напомене да се разговарало и о центру у Србији за ремонт и поправку хеликоптера и подвукао да је ту тему отворио председник Русије.

Модернизација дела Миг-ова радиће се, каже, вероватно у Србији, за шта ми морамо да се припремимо, а део њих у Русији, тако да ће један број авиона брзо стићи у Србију, а затим и они који ће бити модернизовани у Русији.

Вучић је објаснио да када се помиње ремонт треба знати да је реч о авионима који су најбољи на свету у блиској борби, и да није реч ни о каквим крнтијама, како говоре они који би само да критикују…

„То су врхунски авиони, а кад говоримо о модернизацији реч је о набављању најмодернијих радарских система, ракета ваздух-ваздух, ракета ваздух-земља. . . То су ствари које су нама потребне”, прецизирао је Вучић.

Премијер Србије је споменуо и сарадњу коју имамо преко СДПР са руским фирмама и указао на кооперацију око хаубица 155 милиметара, али подвукао да је изнео и наше идеје око борбеног возила Милош.

Објаснио је да је реч о томе да се на „Милоша” ставе руске противоклопне ракете, лаке носивости са изванредним резултатима чиме возило од 300. 000 евра и „кернетима” вредним око 40. 000 долара могу да се уништавају и тенкови који коштају и изнад пет милиона евра.

То је, истиче, веома тражено и ми желимо да се тржишно понашамо и да на томе зарађујемо.

Русија много новца зарађује од производње и извоза наоружања, то је најважнија привредна грана у тој земљи, те и ми желимо да зарађујемо више новца, а очигледно је да потребе за тим у свету расту, закључио је Вучић.

Очекујемо долазак нових руских компанија

Очекујемо долазак нових руских компанија у Србију, рекао је премијер Александар Вучић новинарима у Москви, сумирајући разговоре које је имао са председником Русије Владимиром Путином.

„Моји први састанци са Путином, први, други и трећи, увек су се тицали питања колико Србија дугује, за Петрохемију, за Гаспром… Србија више не дугује, све плаћа, а ми сада разговарамо о политици и конкретној сарадњи у будућности”, рекао је Вучић новинарима после састанка са шефом руске државе у Кремљу.

Премијер је казао да је Путину пренео погледе Србије на ситуацију у региону, истакао позицију наше земље да су мир и стабилност од пресудног значаја за Србију и указао на изазове са којима се суочавамо и који су испред нас.

Рекао је да је од великог значаја подршка Русије очувању територијалног интегритета Србије, али је не мање важна и подршка у другим областима, попут привреде.

Како је пренео, са Путином је разговарао и о бројним другим важним питањима, на веома конкретан начин, од тога каква сарадња је потребна у области компанија, како заједнички да делују две земље у привреди, како остварити даље увећање трговинске размене…

Вучић је подсетио да је Путин, у свом уводном излагању, похвалио српску владу рекавши да је она најзаслужнија за повећање трговинске сарадње две земље.

Нису питали за напад на навијаче, а не знам ни шта бих рекао

Вучић је изјавио данас да је полиција нашла трагове крви једног од нападача на навијаче московског Спартака у Београду и поручио да ће држава учинити све како би их извела пред лице правде.

Вучић је, одговарајући на питања новинара после састанка са председником Руске Федерације Владимиром Путином, рекао да га руски председник није питао за напад.

Путин је, каже, коректан човек који зна да ће Србија све да уради како би ухватила нападаче.

„Ми ћемо све да урадимо да их похватамо и надам се да ће правосудни органи брзо да реагују и казне починиоце”, рекао је Вучић.

Он је додао да је несхватљиво да неко од једног, како је рекао дивног, спортског догађаја направи инцидент због којег Србија доспе на лош глас у руским медијима.

„То је несхватљиво и људски неприхватљиво. Какво је то решење да некога убодете ножем? Само сам бога молио да ме нико ништа не пита, јер не бих знао шта да одговорим”, рекао је Вучић.