Прочитај ми чланак

Николићев кабинет ћути о Титовом злату

0

Четири године од када је отворен сеф Јосипа Броза Тита у Народној банци Србије јавност није до краја сазнала шта је чувано у "депоу 555", ни где су тренутно предмети који су у њему нађени.

аква је судбина „Титовог блага“ не знају ни чланови породице Броз, као могући наследници, ни Карађорђевићи, који такође могу да полажу право на део предмета.

Фото: Танјуг/ Ж. Вучић

 

Гордана Спасојевић, заступница Титове унуке Светлане Броз, објашњава за Данас да је поступак отварања депоа, односно попис и вештачење Титове заоставштине био проблематичан у неколико аспеката док престолонаследник Александар Карађорђевић истиче да су пописани предмети, о којима породица ништа још увек не зна, „украдена лична имовина“.

„Депо 555 Председништва СФРЈ“ отворен је у априлу 2013. године, када је председник Томислав Николић оформио трочлану комисију на челу са саветником Оливером Антићем, која је пописала садржај сефа, али без присуства адвоката Брозових и представника Првог основног суда, пред којим се водила оставинска расправа о Титовој заоставштини, због чега су правни заступници имали бројне приговоре истичући да је све урађено мимо закона.

– Ми смо тражили да суд а не комисија попише ствари, као и да суд буде одговаран за њихово чување, међутим од тог захтева на крају није било ништа – каже Спасојевић. О проблематичности рада трочлане комисије за Данас је у новембру говорио и адвокат Јошке Броза Горан Петронијевић истичући да је „депо 555“ поверен комисији противзаконито.

Где се тренутно налазе предмети из Титовог сефа питање је на које Данас није добио одговор ни у кабинету председника Томислава Николића, коме се обратио пре две недеље, ни у Вишем суду коме је писао у среду. Последњи пут када се наш лист бавио темом Титовог сефа у новембру прошле године поменуте питања такође су остала без одговора, а Оливер Антић, који је у међувремену постао амбасадор у Лисабону, казао је да не може да коментарише догађаје из Србије за домаће медије јер то забрањује Министарство иностраних послова.

У трочланој комисији која је пописала ствари из сефа поред Оливера Антића били су и генерал Милорад Симић и Ненад Јевремовић, заменик генералног секретара председника Србије а нађени предмети су прошли вештачење за које Гордана Спасојевић каже да је такође било проблематично.

– Вештак је био човек економско-финансијске струке који је сам у свом налазу написао да није довољно стручан, те је предлагао да се ангажују и други вештаци који би се бавили златом, уметнима… У том налазу рецимо стоје формулације „предмет жуте боје“, а односи се на злато или „предмет са једним каменом“ а тај камен може да буде стакло а може и бриљантин – прича адвокатица Светлане Броз.

Налаз вештака наводи да већина чуваних предмета припада породици Карађорђевић, због чега су и чланови династије заинтересовани за судбину пронађених ствари. Међутим, престолонаследник Александар Карађорђевић каже да породица није још увек добила списак из сефа.

– Судови су потврдили да садржај припада нашој породици, али изгледа да нико нема храбрости да каже „дођите и узмите оно што је ваше“. Ја бих назвао све предмете у сефу 555 украденом личном имовином. Наша породица је уједињена, тужна и огорчена. Наша људска права су прекршена – истиче престолонаследник.

Претходних година медији су писали да се међу стварима у депоу налази злато, накит, драго камење, златници, збирка од 1.300 комада нумизматичког новца, плави сафир руске краљевске породице Романов…. као и да се сви предмети и даље чувају у Народној банци Србије на Славији. Данас међутим није могао да добије потврду ових информација од надлежних.

Да се расправи Титова заоставштина требају три живота

Након завршетка оставинске расправе о Титовој заоставштини, која је трајала чак 35 година, уложене су две жалбе за које Гордана Спасојевић каже да стоје у Вишем суду више од годину дана. С обзиром да је оставински поступак трајао толико дуго а да се о жалбама такође не одлучује, саговорница Данас објашњава да је упућена преставка Европском суду за људска права у Стразбуру због кршења права на суђење у разумном року која је одбијена.

– Пре месец дана добили смо обавештење да је наша преставка одбачена јер нисмо исцрпли све правне мере у земљи. Међутим, ради се о поступку који већ траје преко три деценије, ми да бисмо дошли исцрпли све мере требају нам још три живота јер овде се од почетка ради о опструкцији. За све ово време иде се у круг јер првостепени суд донесе накарадно решење које другостепени укине и то је игранка која траје толико времена – каже Спасојевић.