Прочитај ми чланак

18 ГОДИНА ОД ОБАРАЊА Ф-117А! Извините, нисмо знали да је невидљив

0

Четвртог дана НАТО бомбардовања понос америчке авијације завршио на њиви у Буђановцима након што га је оборио 3. дивизион 250. бригаде ПВО ВЈ

Противваздушна одбрана Војске Југославије је на данашњи дан пре 18 година направила јединствен подвиг у свету оборивши понос америчке авијације, „невидљивог“ ловца бомбардера Ф-117А.

Четвртог дана бомбардовања летелица је погођена на небу изнад Србије пројектилом који је испалио 3. дивизион 250. бригаде ПВО, а њени делови су се расули по атару села Буђановци.

Јединицом која га је оборила командовао је тадашњи пуковник Золтан Дани, а пилота, пуковника Дејла Зелка, америчка спасилачка мисија је евакуисала шест сати након обарања. Ракетни систем „Нева“, који је пресудио бомбардеру стелт технологије, пре четири дана постављен је као експонат Војног музеја на Калемегдану.

– НАТО уопште није очекивао тако нешто. Тим својим пилотима нису дали чак ни локаторе помоћу којих би могли да их пронађу уколико буду оборени – присетио се Золтан Дани колико су Американци били сигурни у неуништивост „ноћног јастреба“.

Подсетимо, НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије започело је 24. марта 1999. године у 19.55. Трајало је 78 дана, према званичним подацима, погинуло је 2.500 људи, док је 12.500 рањено. Током напада страдало је 89 деце. Званичну обуставу НАТО бомбардовања саопштио је 10. јуна генерални секретар НАТО Хавијер Солана, тек после почетка повлачења југословенских јединица с Косова и Метохије.

ТРАЖИЛИ ДА ИМ ВРАТИМО ДЕЛОВЕ

„Ф-117А ноћни јастреб“ је после бројних акција у Либану, Панами и Ираку стекао ореол „невидљивог“

Конструисан је у облику брушеног дијаманта, што је неуобичајено за летилице те намене

Америчке власти су у неколико наврата захтевале од југословенских органа да се у САД врате сви делови и остаци ловца бомбардера Ф-117А

Највећи део остатака обореног авиона налази се у Музеју ваздухопловства, покрај аеродрома „Никола Тесла“