Прочитај ми чланак

Вучић допутовао у Москву, сутра са Путином

0

Премијер Србије Александар Вучић допутовао је у Москву, где ће се у понедељак састати са председником Русије Владимиром Путином.

У фокусу разговора биће економска сарадња Србије и Русије, али и Србије и Евроазијске уније.

У разговору са председником Путином Вучић ће предложити да до лета, најкасније јесени, Србија буде домаћин Самита Србија – Евроазијска унија, уз учешће привредника свих пет земаља чланица.

Тренутно, 91 одсто од укупне робне размене Србије са Евроазијском унијом одвија се са Русијом.

Циљ је даља либерализација јединственог споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом, односно потписивање споразума којим би то питање било формализовано.

Циљ Србије је да пре свега очува степен либерализације који има са Русијом, Белорусијом и Казахстаном, као и да прошири списак роба за извоз, укључујући фијат аутомобиле, те додатно ојача односе са Јерменијом и Киргистаном.

Такође је битно да се либерализује извоз меса, живине, теда се осигурају бољи услови за пласман сирева, шећера и цигарета. У прошлој години Србија је бележила раст извоза у Русију за 9,7 одсто, али још није достигла ниво из 2014.због пада рубље.

Иначе трговински дефицит од 716 милиона долара на нашој страни је најнижи који је Србија икада имала у спољнотрговинској размени са Русијом. Ако би се изузели енергенти – гас и нафта – који представљају 52 одсто нашег увоза, Србија би имала суфицит у трговинској размени са Русијом.

Највише се из Србије у Русију извозе јабуке, а извоз те робе забележио је прошле године раст од 23 одсто и достигао вредност од 119 милиона долара. Други по вредности производ који извозимо у Русију су женске чарапе, које је Србија извезла у Русију у вредности од 68,2 милиона долара, а следе лекови и гуме.

Укупан извоз пољопривредно-прехрамбених производа прошле године је износио 299 милиона долара. Највећи раст, у овој области, бележи извоз брескви, нектарина, крушака и јагода.

Међу највећим извозницима у Русију су компаније Голден лејди, Хемофарм, Тигар, Таркет, Делта аграр, Агрофуд, Тетрапак, Горње Здравље, Грундфос.

Што се војне сарадње тиче, која ће, такође, бити тема разговора Вучића и Путина, руској страни је исказана молба за добијање повољних услова за набављање система Бук, у циљу унапређења способности против-ваздушне одбране, након што је наоружање хрватске војске „ојачано“ балистичким ракетама из прогама НАТО.

Такође, Србија треба да добије модернизоване тенкове Т 72 и оклопно извиђачка возила БРДМ-2М. У Русију су са премијером Вучићем допутовали и министар одбане Зоран Ђорђевић, као и министар за рад, социјална и борачка питања Александар Вулин.