Прочитај ми чланак

ШТА СТРАНКЕ ЗНАЈУ О ВАМА: Нађена база података 400.000 људи

0

Подаци више од 400.000 грађана из целе Србије, прецизно уписани у табеле у којима је наведен ЈМБГ, број личне карте, адреса, кућни и мобилни телефон тих људи нашли су се на једном јавном серверу. Уз податке на појединим местима стоје и напомене које указују на то да су подаци коришћени у страначке сврхе.

„Н1“ је објавио причу хакера који је податке открио и који тврди да је пронашао трагове који показују ко и зашто користи те податке.

Прецизно сортирани подаци, подељени у 222 табеле из градова и села широм Србије. У документима су исписане колоне које се односе на личне податке, али и напомене, које указују на то да су подаци коришћени у страначке сврхе.

6209: До сада гласао за ДС. Неће више. Инвалид. Деца 20 и 22 године. Незапослена, жена ради у кафани за 11.000. Он инвалид из Босне.

7382: Жена од Рамиза. Каже да се пре гласања да мало уље, брашно итд. па ће гласати сви Шиптари из Адица за нас. Пуно зна.

34142: Велики противник ове власти. Не контактирати.

Хаковани мејл
Е-маил припада Александру Дујановићу, помоћнику председника београдске општине Савски венац. Дујановић је за „Н1“ у писаном одговору демантовао да има везе с овим документом.

– Стварно не знам о чему говорите. Не бавим се тим стварима. А поготово инфо базе, јер не знам ни шта је то – рекао нам је Дујановић.

У општини Савски венац већину чини Српска напредна странка, али највећи број напомена у табелама указује на то да их је прикупљала Демократска странка, што нашем саговорнику указује на то да су ти подаци у неком тренутку прешли у руке другог политичког табора.

– По некој нашој верзији, и информацијама које су доступне нама – давних дана је нека политичка странка кренула то да ради, међутим, то је прелетело у другу политичку странку, вероватно у периоду када се смењивала власт, где је, опет по неким нашим закључцима и анализама, допуњено са ЈМБГ-ом и одређеним напоменама – навео је извор Н1.

Ови подаци, каже, могу да буду злоупотребљени на различите начине, углавном финансијске – због чега је сам начин њихове дистрибуције био додатно изненађење.

– Ја имам одређену каријеру у ИТ-ју, неко време траје. Ја овако нешто нисам видео својим очима. Виђао сам људе који не знају да раде свој посао, и то је ОК, али да неко на овакав начин третира податке… У процесу гледања свега тога, један коментар је био – живи људи на извол’те – додаје.

У циљу заштите података који су на овај начин угледали светлост дана, „Н1“ неће објавити адресу сервера на ком се подаци налазе.