Прочитај ми чланак

КУЋЕ У БЛИЗИНИ БГ коштају као половна кола

0

Куће на ободу престонице интересантне су онима који воле да уживају у природи. Најтраженије локације су Космај, Трешња и села око Делиблатске пешчаре

Заборављене викендице у околини Београда, али и сеоска домаћства са запуштеним њивама и воћњацима, све су привлачније становницима престонице, пишу Вечерње новости.

Фото: Thinkstock

Бег од градске вреве, жеља за одмором и опуштањем, нагнали су многе на куповину некретнина на ободу главног града, док млађи траже најјефтинију опцију како би се скућили и бавили пољопривредом.

И док стари викендаши куће продају у бесцење, нова генерација купаца налази бољу рачуницу.

Тржиште некретнина из године у годину бележи повећано интересовање за куће на ободу Београда. Цене објеката варирају у зависности од места, инфраструктуре, стања саме куће, али и хитности оног који продаје да се реши „баласта“. Тако се у селима око Младеновца или Панчева може наћи сеоска кућа и по цени једног половног аутомобила, односно за 5.000 евра.

“Све је више оних који купују викендице”, истиче Недељко Малиновић из агенције за некретнине „Легат“.

“Сада се највише траже оне на Космају, и то са сопотске стране, пошто је тамо инфраструктура боља. Чист ваздух и ружа ветрова још један су плус за ту планину. Уједно, сви би желели да им прве комшије буду познати, попут Нелета Карајлића, Мериме Његомир, Николе Које… Авала је постала пренасељена, па им сад ни Космај није далеко. Ипак, куће и плацеви на Трешњи такође су на цени. Купцима је викенд-насеље у Гроцкој и даље занимљиво, али и поједина места у Сурчину на Сави. Некретнине око Обреновца најмање се траже”, објашњава он.

Када су викендице у питању, Београђане жељне одмора и природе највише интересују оне до 50 квадрата и 15 ари плаца. Ту цене, пак, варирају.

“Купаца заинтересованих за куће на Космају има, али нема викендица”, прича Нада Лукић из агенције за некретнине „Колонада Сопот“.

“Најчешће се траже једноспратне, са добрим погледом, и десетак ари плаца. Такве су ретке. Цене се, пак, крећу до 20.000 евра. Наравно, има и скупљих и јефтинијих. Стање куће, прикључак за струју и воду, опремљеност, положај, па чак и дрворед у дворишту диктирају цену”, истиче она.

Они који би да купе сеоско домаћинство, најчешће желе кућу од око 80 квадрата, са неколико хектара земљишта, по могућству из једног комада. Уз то долазе и помоћни објекти, од кокошињца до пушнице. Најчешћи купци су млади људи, који би да се скуће и имају идеју да живе од пољопривреде.

“Младима који желе нови почетак, да се врате на село, стање у коме се објекат налази није битно”, истиче Маријана Вићовац из агенције за некретнине „Актива“.

“То је зато што кућу и помоћне објекте желе да преуреде по својој мери. Ипак, битно им је да је земљиште које купују у једном комаду и да је на сунчаним обронцима и на косини, уколико желе да се баве воћарством. Најтраженија су поткосмајска места, попут Амерића, Мале Врбице, Кораћице. Просечна цена овакве некретнине је 30.000 евра, али у неким селима могу да се нађу и по цени од пет хиљада до девет хиљада”, објашњава она.

Београђанима је занимљива и околина Панчева, поготово села око Делиблатске пешчаре. Предели, прелепа природа, али и специфична континентална клима, примамљиви су за оне којима је милија равница.

“На цени је викенд-насеље Јабуков цвет, код Иванова, али и викендице дуж пута за Ковин и Вршац”, тврди Драган Нокић из агенције за некретнине „Олимп“.

“Оне у јужној зони, због загађености, нико не жели. Најскупље некретнине су оне „у песку“, а има и оних које се цене 100.000 евра и више. У просеку, викендица од 50 квадрата са пет ари плаца у пешчари кошта 25.000 евра. Има и оних које и на најбољим локацијама, попут Јабуковог цвета, могу да се купе за 10.000 евра, док куће са имањем на путу ка Зрењанину могу да се пазаре и за 5.000 евра”, каже он.