Прочитај ми чланак

ФРАНЦУСКИ ДИПЛОМАТА: Ле Пенова не може да врати Косово Србији

0

Морамо заборавити на огорченост, наћи компромис и заједно градити будућност, поручује Густен

Жустра кампања за председничке изборе у Француској у први план ставила је спољну политику, а Франсоа Фијон, фаворит на изборима и бивши премијер, рекао је да је Косово отето од Србије.

Његова изјава је подигла много прашине у региону и повод је за разговор с Филипом Густеном, бившим француским амбасадором у Румунији и кандидатом за представника дијаспоре.

– Европа има срећу да је већ 70 година у миру, само овај њен део нема ту срећу. Данас Балкан поново кључа. Интервенција Запада у овом региону може довести до увоза конфликата. Овој земљи треба разумевања. Запад и Европа имају проблема да разумеју историју, политику и религију и све елементе које чине Балкан.

Француска, некада наш највећи савезник, била је међу земљама које су нас бомбардовале. Да ли је могуће поправити наше односе?

– Историчар сам и као такав вам кажем да морамо увек да се сећамо прошлости како не бисмо правили исте грешке у будућности. Искуства у односима Француске и Немачке, који су од непријатеља у више ратова дошли до најважнијих европских партнера, могу се пренети и на Балкан. Морамо заборавити на огорченост, наћи компромис и заједно градити будућност. У Београду се не осећам као странац.

Што многи у Европи страхују од избора у Француској?

– Кад би Французи изабрали Ле Пенову, то би био крај ЕУ. Наша Европа је већ болесна, са овим што се десило с брегзитом, Унија не би издржала да се исто деси и с Француском.

Ви сте кандидат републиканаца за представника дијаспоре у парламенту…

– Закони који су направљени за Французе у Француској не морају да важе за Французе у иностранству. Најважније за Србију је и да имате депутата који добро познаје специфичност ваше земље, па може бити и њен својеврсни амбасадор. Дуго сам живео на овом подручју и та мисија ми је веома важна.

Марин ле Пен је најавила да ће, ако победи, повући француско признање независности Косова. Да ли је то могуће и како би то утицало на Србију и ЕУ?

– Не верујем. У правном смислу не видим како би то могло да се деси. То ће бити врло тешко, то је навика Националног фронта у Француској да свашта обећава, али ништа не испуњава.

Лична карта
ИСКУСАН ПОЛИТИЧАР

Рођен је 1960. године у Француској

2007-2009. био је помоћник министарке економије Кристин Лагард за време економске кризе

2009-2012. био је шеф кабинета Лука Шатела, министра образовања

2012-2014. био је амбасадор Француске у Румунији

говори седам језика, аутор је више књига и професор на факултету