Прочитај ми чланак

Шта чека Србе овог лета на Халкидикију

0

Омиљено одредиште наших туриста увелико се припрема за нову сезону. Цене смештаја остале исте. Бољи путеви. Поскупели прехрамбени производи, највише кафа

ВРЕМЕ на Халкидикију, омиљеном одредишту туриста из Србије, ових дана је променљиво, али за власнике апартмана предаха нема ни по сунцу, ни по киши. За нешто више од месец дана, колико им је остало до почетка сезоне, марљиви Грци морају да „ушминкају“ своје апартмане, преуреде ресторане, набаве лежаљке, поправе путеве…

У већини места, од Нове Каликратије, па све до Пефкохорија на Касандри, првом „прсту“ Халкидикија, мајстори увелико праве нове сунцобране од трске или поправљају старе, а путари су обећали да ће све радове завршити до почетка главне туристичке сезоне.

Најважнија вест за велики број српских туриста, који ће се и овог лета одмарати на обалама Егејског мора, јесте да су цене смештаја, популарних апартмана, исте као и прошле године. Све остало је поскупело, пре свега храна. Не претерано, али сасвим довољно да у „летњем буџету“ треба да буде више евра него прошле сезоне.

– Ако нас је држава, због већег пореза, „частила“ поскупљењем хране, бар можемо да госте дочекамо са старим ценама смештаја – поручује Јоргос Посејдонис, један од власника апартмана и трговац из Пефкохорија. – Има доста Срба који ће се код нас одмарати већ у мају јер су, посредством туристичких агенција, десетодневни боравак, са превозом, платили само 110 евра.

Што се изнајмљивања апартмана тиче, они ће у јуну дневно коштати 40 евра, у јулу, за четири особе, између 50 и 60 евра, до средине августа 60 евра дневно, а онда се цене враћају на 50 евра. Многи ће можда платити и мање – све зависи од договора са власником апартмана.

И даље има српских туриста који на летовање у Грчку понесу „пола шпајза“, као и оних који се, због повољнијих цена у односу на приватне маркете, снабдевају у „Масутису“, „Галаксијасу“, а најчешће у „Лидлу“, где су цене најповољније, а попусти на прехрамбене производе готово редовни. Грчки домаћини су на свој државни апарат највише љути због поскупљења цигарета, а поготово кафе.

ЦЕНЕ ХРАНЕ
*Месо 8
*Млеко 1
*Хлеб 0,80-1
*Сир 4-8
*Јаја (10 ком). 2-2,5
*Кисело млеко 1-1,5
*Кромпир 0,70
*Риба 5-20
*Пилетина 4
*Кафа 96 г 1,45
*“Нутела“ 630 гр 4,49
*Ајран (јогурт) 1
*Маслиново уље 6
*Бензин 1,5-1,6
Цене су у еврима

Кафићи који су, годинама, домаћу кафу, са флашицом воде, наплаћивали 1,5 евра били су принуђени да цену, због повећања пореза, подигну на 1,8 евра. Гости су у почетку негодовали, да би на крају прихватили горку чињеницу да је за све крива држава, а не угоститељи.

Шта ће још дочекати наше туристе овог лета на Халкидикију? Море је традиционално чисто, плаже су мање-више уређене, ресторани увек имају домаће специјалитете. Оно што ће обрадовати оне који се упуте на Касандру свакако су нови путеви. Тако смо ових дана од Неа Мудање до Калитее видели путаре како по цео дан раде на новој магистрали. Пут личи на писту, а сви радови ће бити завршени до почетка сезоне.

Реновирају се и поједини хотели. Луксузни, породични хотел „Икос Океанија“ у Неа Мудањи добиће нове садржаје, још лепшу плажу, модерније базене. И на Ситонији, другом „прсту“ Халкидикија, реновирају се хотели. Осим Срба, којих је прошле године било око милион на грчким плажама, овде ће се одмарати и Руси, Немци, Енглези, Македонци, Бугари, Румуни, Албанци…