Прочитај ми чланак

ПУКОВНИК ОРОВИЋ: Српска војска на Косову није поражена

0

"Поносан сам на све што су војска и моја јединица урадиле на Косову. Наша војска није поражена", изјавио је пуковник Боривоје Оровић у интервјуу за ИН4С поводом 18. годишњице од почетка НАТО агресије на СРЈ.

Овако смо преварили НАТО…


– За 78 дана агресије, НАТО пакт нам је уништио само један тенк Т-55 и то не директним поготком у борбено возило, вец́ посредно поготком у цистерну, која је у том моменту вршила попуну тенка горивом – додао је пуковник Оровић, који је током ратних дешавања обављао дужност начелника штаба легендарне 37. моторизоване бригаде ВЈ, јединице одликоване Орденом народног хероја за допринос одбрани земље од НАТО агресије.

– Када је дошло до повлачења са Косова, НАТО официри су били у потпуном шоку, када су пребројали борбене ефективе наше војске. Када је видео која је војна сила напустила територију КиМ, један НАТО генерал нас је касније питао да ли смо ми тенкове уопште покретали – каже Оровић и додаје:

– НАТО авиони летели су на великим висинама и користили су ракете са термовизијским навођењем, која тражи циљ који емитује топлоту. Због тога смо направили својеврсну маску за мотор, коју је представљало неколико старих троделних војничких душека сашивених у једну целину. На тенку се такође налазило неколико бидона са водом. Када би добили информацију да смо могуц́и циљ, тенкови би се угасили, а душеке смо наливали водом и постављали их позади на мотор тенка и тако тенк начинили неприметним за НАТО авионе. Једини тенк, који нам је, како сам поменуо, НАТО уништио поготком у цистерну, ми смо повремено „оживљавали“, палећи ватру на мјесту где му се налазио мотор. И тај тенк је НАТО погодио најмање још 10 пута.

– Властима СРЈ и Србије замерам што пре него што нам је поставила задатак, није дефинисала колике је жртве држава била спремна да поднесе. Задатак који смо ми испунили. Није ми било драго када сам чуо да, у околностима када нисмо поражени, морамо отићи са Косова. Међутим, то је војничка судбина. Били смо људски, а не војнички поражени. Било је много емотивних момената, па чак и суза – закључује пуковник Оровић.