Прочитај ми чланак

А. ПОПОВИЋ: Московска политика нам оставља правну слободу, бриселска НЕ

0

„БУДЕМ ЛИ ИЗАБРАН - ОДМАХ ЋУ ИЗБАЦИТИ ОНУ БЕСМИСЛЕНУ ПЛАВУ ЗАСТАВУ ЕУ СА ЖУТИМ ЗВЕЗДИЦАМА“

Председнички кандидат Демократске странке Србије Александар Поповић изјавио је да ће ако буде изабран настојати да до краја мандата Србија постане политички неутрална земља и раскине Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ и да склопи билатералне споразуме са ЕУ и државама које су њене чланице.

У предизборном интервјуу агенцији Бета Поповић је навео да ће грађани Србије „неупоредиво боље живети“ када се прекине „бесмислена политика европских интеграција“ и да ће, када буде изабран за председника, његов први формалан потез бити да измести заставе ЕУ из зграде Председништва Србије.

„Србија није члан ЕУ и ја се надам да никада неће бити“, рекао је Поповић и додао да су за заставу Србије људи гинули, а да за ту „бесмислену плаву заставу са жутим звездицама нико не зна шта значи“.

Поповић је навео да ће иницирати разговоре о раскидању Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, као и о томе како разговоре о Косову и Метохији вратити у оквире Савета безбедности УН.

Он је додао и да његов став о Косову и Метохији није усклађен са ставом актуелне Владе Србије, јер је потписивањем Бриселског споразума Србија „избрисала гумицом“ присуство државе у Покрајини, а тамошње Србе оставила „на милост и немилост Хашиму Тачију“.

„Потребан је повратак српских институција на Косову. Потребно је на сваком месту јасно исказивање политике да се не слажемо са политиком земаља које су признале независност тзв. републике Косово. Није довољно то рећи само Црној Гори и Македонији, као што то ради министар Ивица Дачић, него и УАЕ и Турској“, казао је Поповић.

Према његовом мишљењу, кроз повратак институција Србије на Косово и економско оснаживање заштитили би се и Срби на Косову.

Говорећи о свом програму Поповић је рекао да у њему постоје четири кључне тачке борба за слободу, државу, обнову и борба за правду.

„Слобода од НАТО пакта, од диктатуре Брисела и бриселских комесара, слобода од управљања страних амбасадора Србијом и слобода од страха за изречену јавну реч, да свако има право да унутар демократског дијалога каже шта мисли без страха за своју егзистенцију и егзистенцију породице. То укључује и право на слободу говора новинара“, казао је он и додао да су новинари данас у Србији преплашени.

Како је рекао, борба за право, између осталог, укључује и то да свако дете има право на бесплатно школовање, док се појам борбе за обнову у његовом програму односи и на привреду и на демографију.

Говорећи о Војсци Србије, Поповић је рекао да је обавезни војни рок важно питање и да је о томе потребна озбиљна стручна расправа с обзиром да су капацитети Србије и када је реч о касарнама и броју официра знатно смањени у односу на време када је војни рок био обавезан.

Када је реч о сарадњи Србије са НАТО, Поповић је оценио да је ниво сарадње постигнут чланством у Партнерство за мир више него довољан и да је то граница која је „солидна и пожељна“.

„Све мимо тога је претеривање и искорак из војне неутралности“, навео је он.

Поповић је рекао да би за разлику од актуелног председника Србије Томислава Николића, као председник Савета за националну безбедност редовно заказивао седнице тог тела – једном у три месеца.

„Николић га је сазивао у просеку једном годишње. Изместио бих одлучивање из Бироа за координацију служби безбедности који је чудно тело, у Савет за националну безбедност. И наравно, ту би мој глас био једнак као и гласови свих других“, навео је он.

Говорећи о спољној политици и дипломатији Поповић је рекао да „живот није црно-бео“ и да је Њујорк важан за Србију.

„Њујорк а не Вашингтон је важна тачка јер ће се у Њујорку у УН, ја се надам, дуго решавати једно важно питање за нас. Биће потребно дуго времена да вратимо преговоре о Косову и Метохији“, рекао је Поповић и додао да је Пекинг „важна упоришна тачка“, због сталног гласа Кине и права вета у Савету безбедности УН, због кинеских економски интереса у Европи.

„За нас је важна и Москва чији се интереси и борба за мултицентрични свет поклапају са нашим… Московска политика нам оставља правну слободу, бриселска и вашингтонска не… Нама је битна и свака друга престоница или озбиљан центар околних земаља и земаља у којима живе Срби у дијаспори и свака друга тачка у којој можемо да остваримо политички или економски центар“, казао је Поповић.