Прочитај ми чланак

УГОВОР НИШТА НЕ ВРЕДИ: Вез овог папира извршитељи могу легално да вам одузму стан

0

Ако сте купили стан и имате купопродајни уговор, то вам не гарантује да једног дана судски извршитељи неће доћи на ваша врата и обавестити вас да стан више није ваш.

Такви сценарији постали су учестала појава, па су тако извршитељи покушали у више наврата да одузму стан Надежди Спасојевић, користећи то што њено право власништва није уписано у базу Катастра непокретности, како би наплатили дуг “Железница Србије” према њиховим повериоцима.

Спорни стан Надеждин отац добио је на коришћење од “Железница” као њихов радник још 1962, да би га после његове смрти 1993. Надеждина мајка уредно откупила, за шта има и уговор и потврду о исплати. Надежда је од мајке наследила стан, али право власништва није уписала у земљишне књиге јер цела зграда није била укњижена.

Међутим, при каснијем препису власништва из земљишних књига у Катастар непокретности, зграда је уписана, а као власник свих станова појављује се “Железница”. Тада је, међутим, дошло до грешке приликом преноса из земљишних књига, где лепо пише да “Железнице” имају само право коришћења.

Иста судбина задесила је и Љубишу Јаковљевића.

– Позвали су ме и рекли да је стан који смо на Новом Београду купили 2013. године и за који имамо документацију која то потврђује, продат на лицитацији. Проблем је настао јер није завршен процес уписивања у катастар, где се тренутно наводе два власника, мој брат и фирма од које смо купили стан, која има неизмирена дуговања према другој фирми – објашњава Јаковљевић.

КАТАСТАР ЈАЧИ ОД УГОВОРА

Потписивањем купопродајног уговора грађани постају само ванкњижни власници, објашњавају правници.

– Право на непокретности се стиче тек уписом у катастарске књиге. Ви јесте власник, имате уговор, али ванкњижни, што је правно слабије него када се укњижите. Зато по нашем систему, извршитељ може да реализује дуговања претходног власника и одузме ваш стан ако је он уписан у катастру као власник – објашњава адвокат Жељко Симић.Надежда спасојевић у борби за своје квадрате.