УГОВОР НИШТА НЕ ВРЕДИ: Вез овог папира извршитељи могу легално да вам одузму стан

23

Ако сте купили стан и имате купопродајни уговор, то вам не гарантује да једног дана судски извршитељи неће доћи на ваша врата и обавестити вас да стан више није ваш.

Такви сценарији постали су учестала појава, па су тако извршитељи покушали у више наврата да одузму стан Надежди Спасојевић, користећи то што њено право власништва није уписано у базу Катастра непокретности, како би наплатили дуг “Железница Србије” према њиховим повериоцима.

Спорни стан Надеждин отац добио је на коришћење од “Железница” као њихов радник још 1962, да би га после његове смрти 1993. Надеждина мајка уредно откупила, за шта има и уговор и потврду о исплати. Надежда је од мајке наследила стан, али право власништва није уписала у земљишне књиге јер цела зграда није била укњижена.

Међутим, при каснијем препису власништва из земљишних књига у Катастар непокретности, зграда је уписана, а као власник свих станова појављује се “Железница”. Тада је, међутим, дошло до грешке приликом преноса из земљишних књига, где лепо пише да “Железнице” имају само право коришћења.

Иста судбина задесила је и Љубишу Јаковљевића.

– Позвали су ме и рекли да је стан који смо на Новом Београду купили 2013. године и за који имамо документацију која то потврђује, продат на лицитацији. Проблем је настао јер није завршен процес уписивања у катастар, где се тренутно наводе два власника, мој брат и фирма од које смо купили стан, која има неизмирена дуговања према другој фирми – објашњава Јаковљевић.

КАТАСТАР ЈАЧИ ОД УГОВОРА

Потписивањем купопродајног уговора грађани постају само ванкњижни власници, објашњавају правници.

– Право на непокретности се стиче тек уписом у катастарске књиге. Ви јесте власник, имате уговор, али ванкњижни, што је правно слабије него када се укњижите. Зато по нашем систему, извршитељ може да реализује дуговања претходног власника и одузме ваш стан ако је он уписан у катастру као власник – објашњава адвокат Жељко Симић.Надежда спасојевић у борби за своје квадрате.

 • Alek Sutulov

  У свакој држави, па и нашој, је катастар место где се књижи власништво. Свако ко у белом свету купује непокретност, то ради преко агенције а пре исплате АДВОКАТ У КАТАСТРУ проверава ко је прави власник. Зато, у памет људи. Ако немате довољно новца да покријете све трошкове куповине и после тога мирно спавате, купите оно за шта имате.

  • Деда

   Слажем се, али под условом да су институције одрадиле коректно и по закону и правилима свој посао. Овако, све је бесмисао, апсурд и лудило. Железница је власник зграде која није „укњижена“, читај НЕ ПОСТОЈИ. Ко је, када и како саградио поменуту зграду у којој је предметна некретнина и на чијем земљишту ? Шта да се укњижи ? Чардак ни на небу ни на земљи, парче ливаде, њиве ? Ко је одговоран за овакве свињарије ? Нажалост, пола Србије и пола Београда је у оваквом стању. ХАОС.

  • Alek Sutulov

   Има ли неког Сррбина који не зна да је у земљи хаос последњих 25-30 година? Због чега купујемо нешто што не можемо да укњижимо или није укњижено? Добро се сећам пре 10-15 година упозорења Гувернера Народне Банке Радована Јелашића грађанима да не купују некретнине индексирану у страној валути. Да ли га је ико послушао. Ови људи су то знали 2013 године али су ипак купили.

  • Деда

   Нажалост, промашио си изгледа поенту мог коментара. У земљу је хаос, на нашу жалост и трагедију, више од 70 година, од „ослобођења“. Само на кратко да се осврнем на „упозорење“ некадашњег гувернера. То је чист безобразлук и прст у око грађанима, јер стране и домаће банке искључиво послују по правилима које успоставља Народна Банка, а он као гувернер „упозорава“ на нешто, у земљи у којој је једино легитимно средство плаћања ДИНАР, све је „индексирано“ у еврима. Окупација и расуло. Да не дужим. У ненормалном, распалом и ненародном, накарадном систему, сваки грађанин мора да буде правник, адвокат, банкар, хохштаплер, преварант да би пливао и лавирао међу којекаквим смицалицама, рупама у закону, претходним неправдама и отимачинама, сулудој и дивљој градњи коју је сама држава стимулисала и одрађивала, безбројним брљотинама неспособних, бахатих и корумпираних чиновника по безбројним, бесмисленим службама. Ту никакво лицемерје државних службеника, смешна и безобразна назови „упозорења“ не помажу. Врхунац хипокризије. Најодговорнији за хаос и расуло, који то стање одржавају и подгревају, наводно брину за грађане. Трагикомедија. Држава и правни систем, закони и устав и служе да би уредили функционисање свих система, све до нивоа свакодневног живота, да заштите од безакоња, самовоље, бахатости, а не да сурово кажњавају, пљачкају, понижавају и застрашују грађане.

  • Alek Sutulov

   По теби испада да су сви други криви осим оних грађана који некретнине пазаре као да пазаре кромпир на пијаци. Какве везе има дивља градња или поткупљиви државни службеници са твојом одлуком да купиш стан или кућу на невиђено. Јер ако ниси проверио у катастру да ли је укњижено то је исто као да си пазарио на часну реч. Верујем да ни славско прасенце тако не пазариш.

   Видим да не знаш шта значи индексирано у страној валути али се за сваки случај љутиш. ИНДЕКС(ирано) означава референтна вредност према нечему. То не значи да се плаћање врши у страној валути. То значи да купујеш стан који плаћаш у динарима а чија је вредност изражена у страној валути. Било како, свакоме ко је на тај начин купио стан, ПРВО ЈЕ ПОНУЂЕНО ДА СВЕ БУДЕ ИЗРАЖЕНО У ДИНАРИМА, али наш народ воли девизе а и тај гувернер је сумњив тип.

  • Деда

   Оде ти на странпутицу, начисто. Тржиште некретнина МОРА бити уређено као и све друге области пословања, трговине, живота или да званично и трајно уживамо у благодетима дивљег Запада. То значи да ти практично (осим можда у ретким изузецима а никако по правилу) не можеш да купиш такву некретнину јер она једноставно и не може да се продаје, јер је нелегална. Оно што сам ја коментарисао се управо односило на опште расуло, неуређеност и хаос, јер ти као купац, све по процедури урадиш, и ни крив ни дужан платиш цех на крају. Шта то значи, те игре речима, укњижено или није укњижено ? Немој славско прасенце и некретнине да мешаш, то је бесмислено. Једноставно, неред и хаос који траје деценијама су завладали од врха до дна и претворили свакодневни живот у тескобу, тегобу, компликацију пуну неизвесности, стреса и страха, јер на сваком кораку нешто „вреба“. Да ли је то по теби нормално стање ? Ја као купац да организујем истрагу да ли је нешто легално ? Чему служе службе, институције, државни органи ? Анархија ? Па, хајде онда да укинемо државу, овакву каква је. Шта ће нам ? Да нас пљачка, убија, плаши и страши а никакву заштиту да нам не пружа, да будемо препуштени сами себи ? Хвала што си ми одржао предавање о финансијама. Мани се „индексирања“ и осталих трица и кучина. Ако је ДИНАР једино средство плаћања, нема никаквих акробација са еврима или било којом валутом. Не одређује народ начин пословања банака, већ искључиво Народна Банка. Тако су грађани препуштени самовољи и злоупотребама банака. Играње на релацији евро-динар служи искључиво за пљачкање и варање и замагљивање ствари. Један курс овде, други онде, трећи тамо. Још ћемо да мало наштелујемо и убацимо индексе и циркусе, лова само капље. Још се и курс динара вештачки, нереално одржава. Рај за „комбинације“. Тачно одређени људи знају када ће курс да скочи, а када да падне. Лака лова. Не воли народ никакве девизе, већ је динар обогаљен, срозан, обесмишљен и тај исти народ нема више никакву веру ни у домаћи новац, ни у државу ни у њене органе који само отежавају и компликују живот на сваком кораку, зато што државу воде и водили су пајаци, циркузанти, бахати и похлепни олош, жгадија, гамад, неотесани, неваспитани и нестручни нерадници и паразити. Тако се и хаос из свих делова друштва природно пресликао и на трговину некретнинама. То је неодрживо и неиздрживо.

  • Alek Sutulov

   Да си ти као купац, када си нашао стан који ти се свиђа и који можеш да платиш, платио адвокату 100 или 200 евра, да ти у земљишним књигама провери је ли стан укњижен и има ли уписан какав терет, данас ти и ја не би о овоме расправљали. СИСТЕМ који ти мени овде кудиш, није дошао из брлог света или са Марса, нехо смо га направили МИ, ТИ И ЈА И ОСТАЛИ НАШИ СУГРАЂАНИ јер смо вољни да заобилазимо правила и ризикујемо да се насамаримо. И нико нам ти није крив него ми сами.

  • Деда

   Не слажем се, апсолутно. Систем који помињемо је тоталитарни систем установљен 1945. и закон није исти према свима и за све, нема владавине права, већ право владавине, право јачег, држава која на сваком кораку понижава, пљачка своје грађане. Систем нисмо направили ни ти ни ја, нити заобилазимо правила, већ су правила ту само за тебе и мене, а за неког другог важе „друга правила“. Све се завршава са ковертом, партијским и политичким везама. испод жита. То није последица тога што су грађани криминалци и воле „комбинације“ и желе да буду јајаре и преваранти, већ сам тоталитарни, корумпирани систем који деценијама тако функционише тера грађане у „сиву зону“ јер је то једини начин да се нешто одради. Званично и „по правилима“ је толико компликовано и пуно зачкољица, а то се односи и на трговину некретнинама, да у пракси од тога нема ништа…

  • Мила

   Најједноставније је стање у Србији објаснио Југослав Петрушић-да парафразирам:“у Србији постоји један паралелан систем који ради шта хоће и ником за то не одговара“.

  • Alek Sutulov

   Јел тај систем чине неки странци, уљези или га чинимо ми, грађани Србије.

  • Иван

   Странци и остали који ништа никада нису радили. Управљају државом а нису дана провели у писарници. Први посао, управљање. Изађе из клупе и одмах професор.
   На основу чега се уписујеш у Катастар? На основу Уговора.

  • Alek Sutulov

   Па? Хоћеш да кажеш да ти онда упис у катастар није потребан?

  • Иван

   Е па овако. Потребан је , али је потребно да све буде уређено. А Ви сте све упростили.
   Ја купим кућу од власника који је укњижен. Препишемо његов претходни Уговор, само ставимо другу цену и имена. Ја одем да се укњижим, а они кажу, па тамо је већа кућа. Изађемо на терен , а они кажу , оно што је на код нас цртежу не може овде да стане. Њихова грешка. А ја возим, плаћам, плаћам комуналије, порез… И тако 3 год. И на крају се укњижим.
   А то је зато што у Катастру влада хаос. И неко све може, а неко не може ништа. Да нисам ја можда правио Законе.
   А онда Ви купите нешто , а они тБам разрежу већи порез на пренос апсолутних права јер се то продаје за више, како они мисле. Па ко су бре они. Јесу ли ту због нас, или ми због њих.
   Е онда они направе извршитеље. Који могу све.
   Прво морају да успоставе ред, да постоји владавина Закона, да постоји Морал испред Закона, а онда ће обични грађани све нормално обављати. Онда ће они други бити лопови и држава ће их кажњавати. Овако лопови добро пролазе (способни су).
   А има и оваквих случајева. Купите стан у Бгд, 1980. преко стамбене задруге. Они су дужни да све укњиже, али то не ураде и остане ту једна велика њива. Онда ви све плаћате, купујете, продајете, порез…. Они постављају знакове, семафоре, улице, и зна се косу власници, јер су Уговори оверавани у Суду и наплаћивани порези на пренос. Све снимљено од стране државе 100 пута. али , тамо је и даље њива.
   Свако добро.

  • Alek Sutulov
  • Иван

   Браво. Свако добро.

  • Мила

   Ја сам схватила да има и једних и других,међутим мање је битно од чињенице да постоји.Странци управљају и дају инструкције,заводе неред и хаос,а ови наши по принципу све за паре чине све што им се каже.Па видите ли да се доносе пресуде које немају везе са здравим разумом,чак и противне уставу и закону,а неки најтежи случајеви се чак ни не процесуирају уопште,а то је само врх леденог бријега.

  • DIKI

   Nisi u pravu. Ljudi kupuju jer moraju, Nema dovoljno mesta za karton sitije ispod mostova. I pod dva, čija je obaveza da sredi katastarske knjige i zakonsku regulativu??? Mog pokojnog Radenka??? Kada se narod prizove pameti, zna se redosled radnji:

   !. Prebiti obe noge i ruke političarima
   2. Prebiti obe ruke Mafijaškim izvršiteljima
   3. Prebiti noge slugama sviih režima i mafiji – policiji

   Tek onda možemo početi da sređujemo pravnu drtžavu. Da li garantuješ da sutra neće doneti zakon po kome nisi vlasnik dok to nije istetovirano na dupetu Aleka Vučića sa nikom Minhauzen? Da vidim majčinog sina koji će me demantovati.

  • Zoran Cvetkovic

   Naravno da nije u pravu,sve i da jeste treba imati ozbiljan nedostatak emocionalne inteligencije i empatije da bi branio jedan truli sistem naspram obicnih ljudi.
   Ja znam za novu zgradu u centru bg-a,gde nijedan stan ne moze da se uknjizi zato sto je tokom izgradnje umrla jedna stanarka koja se samo vodila kao suinvestitor jer je dala plac za izgradnju.Ukratko,pojavila se cerka njene polusestre(?!!) za koju niko nije znao jer je iz prvog braka njenog oca,dakle pre vise od 70godina i sada je ta zena nasledstvom dobija status suinvestitora i ucenjuje bezocno za svoj potpis trazeci sumanute pare.U zgradi zive dva poznata advokata i niko joj ne moze nista jer je glupi sistem stiti i razvlaci presudu i pored dokaza za ucenu.
   Pogledao sam onaj sajt i jako je dobar.Na zalost vise za one sa kucom i sa dosta para.Mislim da cu uskoro sa alija da porucim nesto nalik onome sto sam ti pokazao.

  • DIKI

   Ja kupio kuću u Banatu iz 1927, uvedena u katastar. Baš da vidim da mi traže legalizaciju. A to se banda sprema jer im industrija “gruva“ mora se krasti od naroda. Mislim da će ih ovakvi potezi dovesti na zelenu granu. Sa kanapčetom oko vrata.
   P.s. Pazi na ruke, ako oni ugrađuju, cena je drastično veća. Invertor ne sme biti kvazisinusni kao kod UPS-a, mnogi uređaji ne trpe taj oblik, isključivo sinusni.

  • Аца Тодоровић

   У последње 4 године два стана сам купио и два продао. Све се контролише пре куповине, а у уговору пише да продавац гарантује и сноси одговорност да је стан није под теретом. Данас свако може проверити на интернету, да ли је стан под теретом и колики. Једини је проблем судство и закони који ладно кажу да то што пише у уговору не важи, већ се важи њихово, а онда им треба пребити и руке и ноге, па нек се виде шта важи.

  • Зарја, Зарја

   Не само да није у праву већ је тотална незналица, а и као да је са Марса пао, а да се римује, поприлично је и зао! О области имовинско-правних послова, који су материја lex specialis нуди информације са википедије о катастру?!
   Свашта!
   Док је био систем земљишних књига поступак уписа права на непокретностима је био веома ригидан.Приватна својина је била изузетак, осим у сеоским подручјима. Многи инвеститори нису могли да испуне формалне услове за укњижбу новоизграђених објеката због хиљаде разноразних проблема, па и несређености уписа од пре Другог рата, а живот напросто мора да иде даље, па и правни промет у овој области да се одвија. Тако је један у срцу Врачара у 21.веку могао да купи нпр. ПАШЊАК и тај, гле чуда, вероватно нема проблем са укњижбом, већ са нечим другим!
   Промена система донела је и промену места и начина уписа непокретности, а масовност проблема и хаоса у овој области, у изнудици, доносила прописе ломљене преко колена. Они, као такви, нису део решења, а као да им то и није намера, већ, напротив, произвођење нових компликација и нових видова правне несигурности. Познат ми је случај уписа у катастар с-твора са истим именом и презименом као власник, али са другим даљим подацима, из срца таме, који се хладно у тај исти катастар уписао на туђу непокретност, ни мање ни више, него на стан у вили на Палилули. Муке су људи видели док то нису вратили у нормалу. Толико о правној сигурности сада!
   О чему ми причамо?!
   Неко је дошао до уверења да Срби имају превише непокретности у власништву, па би то, док не изнађе начин да се одузме, да опорезује тако да Срби зажале што било шта имају. Тако се народ једноставно речено терорише.
   А у питању је, као и увек, пљачка!

 • Деда

  По старој народној „како сејеш, тако ћеш и да жањеш“. Државу су водили и државом су управљали деценијама робијаши, сецикесе, пропали студенти, јајаре, белосветска калакурдија. Какве газде, такво и и имање. Непостојање институција, хаос и расуло у свим пољима државне управе, последица комунистичког пропалог раја. Наследници, луди Милошевић са својом камарилом и жгадија после њега су још продубиле катастрофу. Неукњижене зграде, пола Србије изграђено а „не постоји“, а на крају ланца, испашта, као и увек, по старом добром обичају, мали човек, обичан смртник. Живиш у стану који није „укњижен“ у „неукњиженој“ згради, која и „не постоји“, ту је њива. Па како онда живиш на њиви и плаћаш комуналне услуге, струју, воду, порез ? Земља нам је у расулу, живимо у апсурду. Наравно, све свињарије, брљотине и кретенизми који су настали у дичним „институцијама“ ће се ломити на леђима грађана. Противно законима, уставу, здравом разуму и логици, лудило и неправда су све већи. Нико није крив, нико неће никада бити одговоран а ти гологузијо испаштај. Држава ти зато и служи, да те тлачи и пљачка. То је нама наша борба дала !

  • Василије Блажени

   Сушт истина – нема шта да се дода.