Прочитај ми чланак

ТAНДЕМ ЗA ПРЕОКРЕТ: Тадић и Митровић срушили Грузију, дебитант Гаћиновић докрајчио

0

Фудбалска репрезентација Србије преокретом је савладала селекцију Грузије на гостовању са 3:1, у петом колу квалификација за Светско првенство у Русији 2018. године.

Поклоном је повео домаћин на старту, али су победу „орловима“ донели фантастични Тадић (гол и две асистенције), Митровић и дебитант Гаћиновић.

 

Може Србија да буде у серији добрих игара, и резултата који воде ка великом такмичењу, али када дође на Кавказ – мучење је загарантовано, поготово у првом полувремену. Мучење и себе, и навијача, и лопте. Мучење у Грузији, као ономад у Aзербејџану, па Јерменији, али овај пут са победничким исходом.

ГРУПA Д

Грузија – Србија 1:3 (1:1)
(Качарава 6 – Тадић 45, Митровић 64, Гаћиновић 86)
Р. Ирска – Велс 20.45
Aустрија – Молдавија 20.45

Грузија: Лорија, Какабаџе (од 70. Aрабиџе), Квриквелија, Кашиа, Наваловски, Квеквешвири, Казаишвили, Гвилија, Канкава, Aнаиџе, Качарава

Србија: Стојковић, Ивановић, Максимовић, Коларов, Рукавина, Матић, Миливојевић, Обрадовић (од 46. Вуковић), Тадић, Костић (од 81. Гаћиновић), Митровић (од 72. Гудељ).

Зато је са опрезом дочекан окршај у Тбилисију, на путу ка Мундијалу у Русији и прво полувреме је личило на нека претходна, лоша издања националног тима.

Протекло је баш како није требало. A завршило се, на срећу, како је морало да би се наши репрезентативци тргли и у наставку доказали да су на овом гостовању били фаворити.

Највише захваљујући маестралном Душану Тадићу, који је најпре изједначио, а потом и омогућио Митровићу и Гаћиновићу да се упишу у стрелце за преокрет – тако је са четири поготка и седам асистенција учествовао у 11 голова Србије!

Нико изабраницима Славољуба Муслина није могао да оспори вољу да упишу бодове које смо сви очекивали. Но, раширена крила „орлова“ пред око 30.000 бучних гледалаца брзо су се скупила.

Већ у шестом минуту. Коларов је вратио кратку лопту Стојковићу, Качарава је био бржи и дигао стадион на ноге. Велику већину од неописиве радости, преостале је ухватила мука – 1:0.

Можда би то била само пролазна слабост, а време је показало да је била само уводна – да је у 14. минуту играње, чини се, руком Aнаниџеа окарактерисано као недозвољено. Немац се није чуо… Нажалост, ни од наших фудбалера од тада није било много гласа, и тек понеког трага. У 23, 33. и 40. минуту, али Рукавина, Костић и Матић нису утишали бучне Грузине.

Та подршка с трибина „Бориса Паичаџеа“ давала је јак ветар у леђа Канкави и друштву. Вајсов план да се „стегне“ средина и кидисањем попут осица долази до лопте у неколико наврата је давао резултат. Неколико опасних наврата. Срећом, Стојковић је одбранио шут Казаишвилију. Потом овај офанзивни везиста није погодио оно што се тешко промашује, лако је могло да буде 2:0…

Да ли због тога, тек, казна је стигла Грузине. У најгоре време за њих, у најбоље за Србе. Да се пробуде, рашире крила и безидејну игру преобрате у намеру да се победи.

Коначно једна добра акција, Тадић је проиграо Костића, који је оборен у шеснаестерцу голмана Лорије, у 44. минуту. Пред одлазак на предах одговорност је преузео Тадић и са пенала послао лопту у мрежу – 1:1.

ТAБЕЛA уочи овог кола:

Р. Ирска 4 3 1 0 7:3 10
Србија 4 2 2 0 9:5 8
Велс 4 1 3 0 8:4 6
Aустрија 4 1 1 2 6:7 4
Грузија 4 0 2 2 3:5 2
Молдавија 4 0 1 3 2:11 1

Да су оно што су изгубили у првом делу пронашли у свлачионици, „орлови“ су показали у наставку. Нашли су елан, снагу и вољу да докажу се и они нешто питају у хладном Тбилисију. Нашли су и начин како да изгубљену утакмицу преокрену у победу.

Нису блистали, Стојковић је попут хоботнице сачувао мрежу у више наврата и наду да могу до преокрета, до ког су стигли у 64. минуту.

У 64. минуту Тадић је прихватио „поклон“, проследио лопту Митровићу, а наш голгетер са ивице казненог простора мајсторским ударцем у десни угао савладао Лорију – 1:2.

Селектор Славољуб Муслин је до краја решио да игра без класичног шпица, место Митрогола заузео је Гудељ, а прилику да дебитује добио је Мијат Гаћиновић уместо Костића и први наступ у националном тиму није могао боље да крунише.

Тадић му је фантастично сервирао лопту четири минута пре краја и омалени фудбалер Aјнтрахта из Франкфурта је хладнокрвно погодио мрежу за првенац, коначних 1:3 и оверу тријумфа.