Прочитај ми чланак

Унија за неутралност покреће тужбу против НАТО-a

0

Унија за неутралност ће покренути тужбу против чланица НАТО-а које су учествовале у бомбардовању СР Југославије 1999. године, најавили су из Уније на прес-конференцији одржаној уочи обиљежавања годишњице разорног бомбардовања НАТО-а на СРЈ.

Такође, како су навели, након што је Холандски сенат, прије два дана ратификовао Протокол о приступању Црне Горе НАТО пакту, и након што је одлука данас објављена у Службеном листу, Управни одбор Уније за неутралност, дониo је одлуку да своје међународне активности усмјери на иницирање процеса преиспитивања такве одлуке од стране грађана Холандије.

Гојко Раичевић, предсједник Уније за неутралност, Никола Јовановић, координатор правног тима УЗН, као и чланови: Владимир Божовић, Радан Николић, Живко Пековић, Андрија Мандић и свештеник Миајло Бацковић су појаснили да, сходно холандском законодавству, не сматра се да је тиме поступак окончан, већ грађани Холадније имају уставно право да о Протоколу о приступању Црне Горе НАТО пакту одлучују на референдуму, како би преиспитали одлуку Сената.

„Ова чињеница отвара простор Унији за неутралност да своја демократска права, која не може да оствари у Црној Гори, потражи у Холандији кроз међународне активности„, саопштили су из Уније.

Они су нагласили да су породице жртава НАТО агресије до сада пред домаћим и међународним судовима бивале понижене и презрене.

Раичевић: Ако не можемо добити референдум у ЦГ, добићемо то право у Холандији

„Унија за неутралност ће покренути тужбу против чланица НАТО-а које су учествовале у бомбардовању СР Југославије 1999. године“, саопштио је предсједник Уније за неутралност, Гојко Раичевић.

Подсјетио је да је Холандија јуче ратификовала споразум о прикључењу Црне Горе у НАТО, али да се у тој земљи појавила партија која ће преиспитати одлуку Сената.

„Холандски грађани имају законско право да петицијом скупе 10 000 потписа како би ушли у процедуру преиспитивања одлуке Холандије. Имамо примјер када је ова земља у априлу прошле године оспорила улазак једне земље у ЕУ“, казао је Раичевић.

Божовић: Улазак у НАТО без референдума сматраћемо актом анексије

„Уколико се власт Црне Горе одлучи да приступање у НАТО спроведе преко парламента, ми ћемо такву олуку сматрати актом анексије, и биће третирана како је и у нашем комшилуку у историји третирана. То је чин НАТО анексије и Унија за неутралност ће се на исти начин односити према том политички нелегитимном и историјски веома штетном чину“, саопштио је члан Уније за неутралност, Владимир Божовић.

Јовановић: „Милосрдни анђео“ представља преседан у међународном јавном праву

Никола Јовановић, координатор правног тима УЗН осврнуо се на жртве, цивиле и штете које је НАТО допринио нашој земљи приликом агресије 1999. године.

„Опште је познато да интервенција која је иронично названа ‘Милосрдни анђео’ представља преседан у међународном јавном праву, урађена мимо одлуке Савјета безбједности, што нам даје за право да подигнемо ову тужбу. Ово се тиче свих грађана Црне Горе. Све више припадника младе генерације оболијева од малигних обољења. Тражићемо да се наплати штета коју је произвела НАТО организација а тај новац би послужио отварању онколошких центара“, додао је Јовановић.

Противправно разарање система

„Опростити некоме бомбардовање оружјем чије ће последице осјетити генерације и генерације, а да се ништа не предузме, је најблаже речено супротан јавном интересу“, изјавио је Радан Николић, члан Уније за неутралност.

Живко Пековић, члан Уније, сматра да је НАТО злочин противправно разорио наш систем.

„Треба поздравити одлуку Уније за неутралност која је након 18 година предузела овакав корак.“

Мандић: Једино на овај начин можемо наћи правду за жртве

„Ово је последњи моменат да можемо да изађемо са оваквом тужбом, да можемо да поднесемо фактуру бар што се тиче финансијских средстава помоћу којих бисмо могли да саградимо нови клинички центар, којим бисмо бар донекле могли да поправимо лоше здравствено стање“, изјавио је овом приликом Андрија Мандић, члан Уније за неутралност.

„Статистика показује да је главни узрок оболијевања нашег народа управо бамбардовање радиоактивним супстанцама и осиромашеним уранијумом. Много људи је и умрло. Имамо обавезу и према прецима и потомцима да се понашамо на овакав начин. Сваки грађанин Црне Горе треба да зна да ми прикључењем у НАТО савез остајемо без могућности да задовољимо правду и да остваримо неопходну финансијску помоћ, како бисмо оздравили здравствено стање нашег народа.“

„Једино на овај начин можемо донекле наћи правду за све оне жртве које су настале као последица бруталнох бомбардовања овог савеза“, поручио је Мандић.

„Сјутра ће његово преосвештенство СПЦ, Митрополит Амфилохије, у 8 сати служити литургију за све настрадале у НАТО агресији, а онда идемо на градско гробље Брдишта да положимо вијенац са овим удружењем и са осталим НВО организацијама“, казао је свештеник Миајло Бацковић.