Прочитај ми чланак

СОРОШ РУШИ ЛУКАШЕНКА: Белорусији спрема украјински сценарио

0

Стејт департмент преко америчког УСАИД-а од 2015. дао чак 24,3 милиона долара Сорошевим и другим невладиним организацијама у Белорусији за рушење власти у Минску. Повремени протести трају од фебруара.

Амерички милијардер Џорџ Сорош, познат по рушењу режима и спровођењу обојених револуција широм света, сада покушава да свргне председника Белорусије Александра Лукашенка.
Стејт департмент је преко америчке државне Агенције за међународни развој (УСАИД) од 2015. дао чак 24,3 милиона долара Сорошевим и другим невладиним организацијама у Белорусији за рушење власти у Минску.

Паре за „демократију“

Како руски „Спутњик“ наводи, УСАИД је за 2017. издвојио девет милиона долара за „развој демократије и људских права“ у Белорусији. Годину раније уплатио је 8,3 милиона, а 2015. око седам милиона долара. Новац су добиле групе повезане са Сорошевом фондацијом Отворено друштво.
– Амерички УСАИД је сада у Белорусији објавио тендер за нови пројекат „Друштвено повезивање“. У склопу пројекта белоруски активисти ће провести три недеље на тренинзима широм САД, где ће разговарати са америчким експертима и активистима – објавио је „Спутњик“.

Осим УСАИД-а, новац за „изградњу демократског друштва“ у Белорусији дао је и амерички Национални фонд за демократију (НЕД). Он је невладиним организацијама уплатио најмање два милиона долара за развој цивилног друштва и независних медија.

Као резултат тога у Минску су пре месец дана почеле демонстрације. Опозиција и НВО на улицу спорадично изводе људе, који носе транспаренте против Лукашенка, помињући да ће он завршити као украјински председник Виктор Јанукович.

Досад је највише 2.000 особа протестовало, међутим за суботу су у Минску најављене најмасовније демонстрације досад.

– Мало пре почетка протеста, у децембру, Стејт департмент је уплатио 520.000 долара невладиним организацијама за обуку независних новинара. Они су досад вероватно обучени да прате протесте на одређен начин – наводи „Спутњик“.

Осим тога, страхује се да ће демонстрације у суботу бити насилне. Белоруске снаге безбедности привеле су прошле недеље десетине милитаната за које се сумња да су били плаћени да изазову нереде на протестима.

Крвави протести

С обзиром на све то, аналитичари оцењују да Сорош очигледно спрема украјински сценарио у Белорусији.

– Вашингтон је за протесте у Украјини уплатио најмање пет милијарди долара. Сорош и остаци бивше америчке администрације очигледно и даље покушавају да прошире своју сферу утицаја у земљама које су интересантне обавештајним службама САД – навео је белоруски политички аналитичар Владимир Бичков.

Са њим је сагласан и руски стручњак Александар Асафов, који каже да Лукашенко мора бити на опрезу.

– Постоји ризик да се у Минску понови крвави украјински сценарио и Лукашенко је ваљда свестан тога. Обојене револуције су већ испробан сценарио – казао је Асафов.