Прочитај ми чланак

„Поново ћемо тужити Српску и Србију за геноцид“

0

Председница Удружења Мајке енклава Сребреница и Жепа Мунира Субашић каже ће то удружење поново поднети тужбу против Српске и Србије за геноциде.

Она се захвалила бошњачком члану Председништва БиХ Бакиру Изетбеговићу, као и бившем агенту тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу Сакибу Софтићу, Дејвиду Шеферу и осталима који су радили на ревизији пресуде, наводећи да су они покренули поступак ревизије јер су то „тражиле жртве“.

screnshoot

„Сада кад смо дошли до краја, сада имамо велики тим људи који су нам се јавили из света, који ће нам помоћи да тужимо Србију и Републику Српску. Ми ћемо их тужити, ми то имамо право“, изјавила је Субашићева на конференцији за новинаре.

Она је оценила да „никад није касно, јер злочин не застарева“, додавши да су спремни да воде спор са Србијом и Републиком Српском „ако треба и 50 година“.

„Ако 13 година тужимо Холандију – Србију и Републику Српску можемо 50 година“, рекла је Субашићева.

Председница Удружења Жене – жртве рата Бакира Хасечић је казала да председавајући Председништва Босне и Херцеговине Младен Иванић, хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић и министар спољних послова БиХ Игор Црнадак „морају да одговарају“, јер су, како је навела, „издали истину“.

Хасечићева је рекла да је „срамно“ то што је Међународни суд у Хагу одбио захтев за ревизију пресуде по тужби Босне и Херцеговине против Србије.

„Младена Иванића, Драгана Човића и Игора Црнадка треба бити срамота, јер су себи дали за право да самовољно наступе и да иду у МСП с циљем да оспоре истину и чињенице да овде има жртава. Сва тројица требају одговарати што су издали правду и истину у БиХ“, навела је она.

Председник Савеза бошњачких удружења Ахмет Грахић рекао је да је циљ тих удружења спровођење пресуде МСП из 2007. године, према којој Србија није одговорна за геноцид у Сребреници, али је одговорна за то што није спречила геноцид и казнила особе оптужене да су геноцид починиле.

„У Зворнику сам био очевидац кад су нас нападали дуж целе Дрине војници из Ваљева, Ниша и других градова Србије“, казао је Грахић.