Прочитај ми чланак

НАРОДУ СВЕГА ДОСТА: Протест против уласка Црне Горе у НАТО!

0

24. марта 2017, на дан агресије НАТО пакта на нашу земљу, антисистемски покрет "Слобода народу" одржаће протестни скуп у Подгорици, код споменика Св. Петра Цетињског са почетком у 19 сати. Позивамо слободне грађане да заједнички обиљежимо почетак срамне агресије и одамо почаст невино страдалим грађанима.

Током 78 дана интензивних ваздухопловних удара НАТО-а погинуло је око 2.500 људи, од чега 557 цивила, док је око 12.500 рањено. Употреба оружја са осиромашеним уранијумом проузроковала је драматичан пораст канцерогених обољења код становништва Црне Горе и Србије, о чему независна и стручна истраживања тек треба да буду обављена. Материјална штета у НАТО бомбардовању СРЈ је огромна. Тадашња власт је проциjeнила да је риjеч о око 100 милијарди долара, док је Г17 проциjенила на 29,6 милијарди долара. Након доласка неке нове власти у Црној Гори, потребна је најприје озбиљна, комисијска расправа на тему висине одштете коју НАТО мора да плати правном сукцесору СРЈ, као и породицама жртава.

Несумњиво је у току процес прекомпозиције неких међународних односа, као и прерасподјеле моћи и утицаја глобалних чинилаца. Један од показатеља за то који се нас тиче је тренутно Трампово игнорисање понизне молбе црногорског режима да земља буде примљена у НАТО. Но, слободни грађани Црне Горе се на такав развој међународне ситуације не смију ослањати, тј. не могу према њему имати пасиван однос, већ морају бити свјесни чињенице да је спречавање уласка земље у НАТО и очување неутралности земље у њиховим рукама. Јер, анти-НАТО већина је једина неспорна већина у Црној Гори и народ мора онемогућити било који насилан или преваран режимски покушај угуравања земље у западну војну алијансу. И овај протестни скуп антисистемског покрета „Слобода народу“ представља манифестацију суверене воље народа. Никад у НАТО – Слобода народу!

Бошко Вукићевић,
покрет „Слобода народу“,
Подгорица